OBRAT SLUČAJA KOJI JE SVE DIGNUO NA NOGE: Mireli Čavajdi odobren prekid trudnoće! Sve obrazložio i ministar Beroš

Foto: Cropix

Ministar zdravstva Vili Beroš održat će presicu povodom odluke drugostupanjske komisije o slučaju Mirele Čavajde.

Podsjetimo, Mirela Čavajda, trudnica kojoj su liječnici odbili izvršiti prekid trudnoće u 26. tjednu unatoč tome što je bebi otkriven zloćudni tumor na mozgu, čeka odluku drugostupanjskog etičkog povjerenstva u KBC-u Rebro.

Čavajda i njena odvjetnica dobili su službenu obavijest iz Slovenije u kojoj stoji da je slovenski konzilij odobrio prekid trudnoće.

Mireli Čavajdi, trudnici kojoj su liječnici odbili izvršiti prekid trudnoće u 26. tjednu unatoč tome što je bebi otkriven zloćudni tumor na mozgu, drugostupanjsko etičko povjerenstvo u KBC-u Rebro dalo je pozitivno mišljenje o prekidu trudnoće, čeka se da sve potvrdi i sam ministar Beroš.

Komisija u kojoj su bili ginekolozi doc.dr Gordan Zlopaša i Vito Starčević, socijalna radnica Sara Topić, neurokirurg Hrvoje Jednačak te Nenad Miletić, sudac Općinskog suda u Zagrebu poništili su sve ranije prvostupanjske odluke i to KB-a Merkur, KBC-a Zagreb, KBC-a Sestara milosrdnica i KB-a Sveti Duh za koje je rečeno da su krivo procijenili činjenično stanje te da su prigovori koje je uputila Čavajda utemeljeni.



Naglašava se da je u prvom MR nalazu ekspanzivna intrakranijalna tvorba u srednjoj lubanjskoj jami bila veličine 50 puta 50 milimetara bez razvoja hidrocefalusa a nakon 19 dana tvorba je značajno povećana odnosno veličine je 70x50x60 milimetara a razvio se i hipertenzivni hidrocefalus.

Komisija kaže da s obzirom na očekivano daljnje povećanje tumorske mase uzimajući gestacijsku dob djeteta nerealno je očekivati preživljenje i izlječenje djeteta. Pa je onda i činjenično stanje u prvostupanjskim odlukama nepotpuni ili pogrešno utvrđeno.

Nakon ove odluke prekid trudnoće Čavajda može zatražiti u nekoj od hrvatskih bolnica.

“Nakon što je informaciju dobila odvjetnica gđe Mirele Čavajde o odluci drugostupanjske komisije o situaciji zahtjeva prekida trudnoće. Magnet mozga pokazao je nove značajno promijenjene okolnosti o kojem neću u detalje. Na osnovu toga je komisija procijenila da su ispunjeni medicinski i zakonski preduvjeti za prekid trudnoće”, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš.

“Komisija sastavljena od eminentnih stručnjaka, suca i zdravstebog radnika, ocijenila je da je stanje jako teško i odobrila prekid trudnoće. Zakon ne regulira daljnje postupanje. Sugeriram da se gospođa obrati u neku od zagrebačkih kliničkih bolnica, da se dogovori sa stručnjacima o načinu provođenja prekida trudnoće”, kazao je dalje Beroš.

 

 

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI