OBJAVLJENI PODATCI: ‘Istina o Istanbulskoj’ prikupila 371.821 potpisa!

screenshot

“Nedostaje nam nekoliko tisuća glasova, vidjet ćemo”, poručili su iz Inicijative

U nedjelju, točno u ponoć je isteklo vrijeme za prikupljanje potpisa za referendume kojima se želi ukinuti Istanbulska konvencija.

Građanska inicijativa “Istina o Istanbulskoj” prikupila je 371.281 potpisa za referendum za poništenje Istanbulske konvencije, objavili su to iz Inicijative na konferenciji za medije u srijedu, javlja N1.

Nedostaje nam nekoliko tisuća glasova, vidjet ćemo”, poručili su iz Inicijative.

Ostvarili smo fenomenalan rezultat, nedostaje nam nekoliko tisuća, sigurni smo da će doći i puno više od toga, stanje se mijenja iz trenutka u trenutak, potpise još brojimo”, rekli su u srijedu na Markovom trgu.

Imali smo jedno tri prebrojavanja. Još nam pristižu brojke. Ne gajimo iluzije da će ih pristići još 100.000. Pristiglo je 95% knjižica s potpisima”, kazao je Željko Sačić.



Podsjetimo, do 27. svibnja Inicijativa je morala prikupiti oko 374.740 potpisa, što je deset posto ukupnog broja birača, da bi se održao referendum o otkazivanju Istanbulske konvencije.

Iz inicijative poručuju kako će tražiti dodatni rok za sakupljanje potpisa u Rijeci u kojoj je sakupljanje potpisa bilo zabranjeno. Smatraju to protuzakonitim.

Na konferenciji je rečeno kako su podnijeli kaznene prijave i obavijestili Ministarstvo uprave o tome da im je bilo onemogućeno prikupljanje potpisa u Rijeci, Gradcu, Sisku, Samoboru…

Prikupili smo respektabilan broj potpisa u nenormalnim uvjetima, ta priča nije završena”, rekao je Sačić dodajući kako od Ministarstva uprave očekuju da im odobri dodatnih 15 dana za prikupljanje potpisa na mjestima gdje im je to bilo “protupravno onemogućeno”.

Ne zato da istjerujemo pravdu nego naprosto jer je nevjerojatno da netko može činiti kaznena djela samovoljno, ne možemo dozvoliti da se samovolja tolerira na uštrb prava građana”, kaže.

Članovi inicijative pozvali su predsjednicu Republike da se uključi u rješavanje spora jer je “obvezna koordinirati rad državnih tijela”.

Što se tiče kaznene prijave koju su podnijeli, Sačić je rekao kako se “kaznena prijava ne podnosi na slijepo jer i vi možete biti kažnjeni”.

Po zakonu o referendumu za šest mjeseci možemo pokušati ponovno”, rekao je Sačić, ali on smatra kako će im biti odobreno dodatnih 15 dana za prikupljanje potpisa koje su zatražili.

Mi smo poslali zahtjeve ministru uprave, ako smo došli do 371.000, zar je problem doći do još 4.000 potpisa”, kaže.

Ova brojka je naša pobjeda bez obzira što će mediji i politika misliti”, zaključila je na kraju Rozalija Bartolić.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI