OBJAVLJENA NOVA KORONAKARTA: Velika novost za Hrvatsku!

Foto: ECDC

Kako sada izgledaju europske države na koronakarti? Europski centar za sprečavanje i kontrolu bolesti (ECDC) i dalje će svakog četvrtka objavljivati koronakartu. Na najnovijoj, objavljenoj u četvrtak, Hrvatska nije cijela označena tamnocrvenom bojom. Sada je kontinentalna Hrvatska, s izuzetkom Zagreba, u crvenom, što je jedan stupanj niže.

Podsjetimo, na ECDC-ovoj karti regija država članica se upotrebom zelene, narančaste, crvene i tamnocrvene boje označava potencijalni stupanj rizika od zaraze. Karta se ranije temeljila na stopi incidencije u zadnjih 14 dana, a po novome se temelji na 14-dnevnoj stopi prijavljenih slučajeva, stopi cijepljenja i stopi testiranja.

Na temelju ove karte države članice trebale bi primjenjivati mjere u pogledu putovanja u tamnocrvena područja, na kojima je razina cirkuliranja virusa vrlo visoka, kao i putovanja iz tih područja.

Države bi trebale odvraćati od svih neobveznih putovanja te zahtijevati da se osobe koje dolaze iz tih područja, a ne posjeduju potvrdu o cijepljenju ni potvrdu o preboljenju, prije polaska podvrgnu testiranju, a nakon dolaska budu u karanteni.

Određeno izuzeće od tih mjera trebalo bi se primjenjivati na putnike koji putuju zbog nužne funkcije ili potrebe, prekogranične radnike i djecu mlađu od 12 godina.Facebook Comments

Loading...
DIJELI