OBJAVLJENA LISTA NAJVEĆIH SVJETSKIH KOMPANIJA Pogledajte tko je predvodi i zašto Kina polako dostiže SAD

pCw top LISTA

Napokon je izašla već tradicionalna lista međunarodnih tvrtki s najvećom tržišnom vrijednosti, a trendovi su zaista zanimljivi.

Agresivna ekspanzija kineskih kompanija u Afriku i Europu, subvencioniranje i kreditiranje istih od strane kineske nacionalne banke po bagatelnim kamatama i pametno snimanje tržišta za penetraciju progurale su ih u sam vrh.

Kina planira oteti SAD-u veći dio kolača

PricewaterhouseCoopers iliti PwC profesionalna je servisna mreža za računovodstvo koja uz Deloitte, EY i KPMG provodi istraživanja tržišta. Iako je kroz vrijeme optuživana za brojne kontroverze i manipulacije knjigovodstvenim servisima, i dalje je na glasu kao najrelevantniji izvor informacija u poslovanju. A one su ove godine značajno drugačije od prethodnih. Vrijednost prvih stotinu tvrtki porasla je za vrtoglavih 2.597 milijardi dolara iliti 15%, čime se potvrđuje opetovani progres u korporativnim poslovanjima unatoč previranjima u geopolitičkim i financijskim okvirima. Gledajući proteklu dekadu Apple uvjerljivo vodi zadnjih sedam godina, prestigavši naftne gigante poput Exxona. SAD u TOP 100 ima čak 54 tvrtke i 61% tržišta – to je odličan podatak, no istodobno i pad od 2%.

Zanimljivo, nitko u PwC-u nije davao aproksimacije i interpretacije trendova, što je pomalo indikativno u pogledu rasta broja kineskih tvrtki koje su se nakon dužeg niza godina smjestile u TOP 10 (nekoć je PetroChina držala i prvu poziciju). EU drži 17%, Kina rastućih 14% (uz stalno povećavanje broja tvrtki u poretku s čak 45% povećanja internog kapitala) dok se južnoafrički Naspers po prvi puta uključio u poredak, dokazujući da ova država odrađuje odličan posao u pomno osmišljenom širenju na Mediteran i ostale afričke zemlje. Bitno je naglasiti i najbrže rastuće kompanije – Amazon predvodi listu, no slijede ga kineski Tencent (hardver) i Alibaba koji su prestigli i Microsoft i Apple, a za vratom im dišu i još dvije kineske tvrtke – Ping An (osiguranje) i ICBC (bankarstvo).

Neprikosnoveni Apple i najbrže rastući Netflix



S tim da Kina tek popunjava vlastite unutarnje kapacitete tržišta, a širenje ostavljaju kao konačni džoker u rukavu za narednu dekadu kada planiraju prestići SAD. O mogućem utjecaju i slabljenju konkurencije nelojalnom tržišnom utakmicom (beskamatnim kreditima) da ni ne pričamo. Ako u priču uključimo i relativni godišnji porast (postotni omjer porasta vlastite vrijednosti tvrtki), Kina dobiva još pet sve moćnijih igrača – Kweichow Moutai (alkohol) i China Merchants (bankarstvo) uz tri već navedena giganta. Listu predvode Nvidia i Netflix, dobro poznati američki brendovi. Zanimljivo je i da SAD zauzima gotovo sav poredak u kompanijama s najvećim padom – General Electric je pao za nevjerojatnih 143%, a u oči bodu i teška srozavanja renomiranih brendova poput Walta Disneya, Philipa Morrisa ili Proctera & Gamblea.

Najjače tvrtke na svijetu očekivano predvodi Apple (851 milijarda), a slijede ga Amazon, Alphabet, Microsoft, kineski Tencent, Facebook, Berkshire Hathaway, Alibaba i JPMorgan Chase. Ako analiziramo trendove u posljednjih deset godina, vidimo isto tako zanimljive rezultate. Apsolutni pobjednik je Netflix s rastom od preko 4000%, a slijedi ga sve snažniji Tencent, Booking Holdings koji je pokrenuo revoluciju u biznisu putovanja (Booking.com), te tehnološke i web tvrtke. U konačnom poretku najvažnijih tvrtki svijeta vodi Apple, a u stopu ga prate Alphabet, Microsoft, Amazon i Tencent. Pretpostavlja se da će većina zadržati pozicije i u narednim razdobljima, a trendove je sve teže predvidjeti – zbog sve šireg obujma poslovanja, Trumpove politike, kineske tržišne strategije i novih tehnologija.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI