Obiteljski zakon: HDZ izbacio odgoj djece prema vjeri iz prijedloga zakona

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Novi nacrt Obiteljskog zakona još nije predstavljen koalicijskim partnerima iz HNS-a, koji je imao niz primjedbi na prijašnje verzije zakona

Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić predstavila je novi nacrt Obiteljskog zakona Predsjedništvu HDZ-a čije su ranije radne verzije već izazvale polemike u javnosti. Zakon bi uskoro trebao biti upućen u javnu raspravu, a čini se da se mijenja praksa prema kojoj vrh HDZ-a nije bio upoznat sa zakonima koje Vlada priprema, piše Večernji list.

Nacrt zakona ministrica je predstavila u zadnjih 15-ak minuta prekjučerašnje sjednice Predsjedništva, a izgleda da će iz zakona ipak biti maknuta rečenica prema kojoj roditelji imaju pravo da se njihovoj djeci osigura odgoj i obrazovanje u skladu s njihovim vjerskim i filozofskim uvjerenjima. Na tome su inzistirali i partneri iz HNS-a, a posebice nakon što je vladajuću koaliciju nakon ratifikacije Istanbulske konvencije napustio konzervativni Hrast. Međutim, unatoč micanju te odredbe iz nacrta zakona, ona je sastavni dio niza međunarodnih ugovora koje je Hrvatska ratificirala, pa tako i Europske konvencije o zaštiti temeljnih ljudskih prava i sloboda. To znači da se mora poštovati, bila u Obiteljskom zakonu ili ne.

Budući da je ta definicija već u drugim međunarodnim ugovorima, ništa ne mijenja na stvari što neće biti u Obiteljskom zakonu,” komentirao je jedan član Predsjedništva HDZ-a koji je dodao kako je poruka s Predsjedništva da se dalje neće udovoljavati lijevo-liberalnim kritičarima koji su imali još zamjerki na ranije verzije zakona, piše Večernji list. Naime, nakon što je u javnosti odjeknula definicija obitelji prema kojoj supružnici bez djece nisu obitelj  ta je definicija izbačena iz zakona, a zakon je povučen iz javne rasprave.

Naime, novi nacrt Obiteljskog zakona još nije predstavljen koalicijskim partnerima iz HNS-a, koji je imao niz primjedbi na prijašnje verzije zakona.

Odredbu o tome da roditelji odlučuju o obrazovanju djece u skladu sa svojim vjerskim i filozofskim uvjerenjima HDZ nam je htio ubaciti u Zakon o odgoju i obrazovanju. Ali to smo spriječili, međutim zakon i dalje stoji kod premijera u kabinetu i nikako da ga pusti u saborsku proceduru”, požalili su se u HNS-u.Premijer Plenković u tom bi se pogledu trebao znatno ubrzati”, smatraju u HNS-u. U HDZ-u kažu kako su svjesni da će Obiteljski zakon i dalje biti škakljiv, odnosno da će lijeva scena imati primjedbe, ali navodno više nisu spremni na ustupke. Međutim, zakon će morati biti usuglašen s HNS-om jer bez njihovih ruku u Saboru neće biti usvojen, piše Večernji list.

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI