OBITELJ TRAŽI ODŠTETU JER IM JE BAKA PREMINULA OD KORONE: Tvrde da se zarazila u bolnici, traže 632.000 kuna

Foto: Milan Sabic/PIXSELL/Ilustracija

U Hrvatskoj je podnesen prvi zahtjev za odštetu, odnosno za nagodbu s bolnicom zbog slučaja smrti 84-godišnje pacijentice od covida-19.

Njezina obitelj iz mjesta na istoku Hrvatske smatra da se ona zarazila u bolnici te traže odštetu od 632.000 kuna i plaćene odvjetničke troškove.

Pacijentica je u bolnicu došla zbog ozlijede uslijed pada, na testiranju je bila negativna na covid-19. No, nekoliko dana kasnije bila je pozitivna te je premještena u KB Dubrava gdje je u prosincu umrla.

Ante Ćorušić, ravnatelj KBC-a Zagreb, potvrdio je da je bolnica odbila nagodbu jer nema dokaza da se žena zarazila u bolnici, a oni su poduzeli sve mjere protiv korone koje su tada bile moguće.

“Vrlo je važno kod odluke ima li pacijent pravo na odštetu ili ne utvrditi je li za zaštitu od zaraze poduzeto sve ono što je temeljeno na smjernicama struke”, objašnjava odvjetnica Ana Gruber, piše Jutarnji list.



U SAD-u odštetni zahtjevi su česta pojava, no s obzirom na to da su na početku pandemije krenuli u izmjene zakona koji reguliraju odštete u većini saveznih država, teško da bi itko mogao dobiti odštetu povezanu s covidom-19 sve dok se nije pojavilo cjepivo.

Gruber kaže, u trenutku kada je stiglo cjepivo situacija se mijenja jer postoji dodatna mogućnost zaštite.

“Ako liječnici ili medicinske sestre nisu cijepljeni, a pacijent se zarazi covidom, onda se može dokazivati kako nisu poduzete sve mjere zaštite koje su bolnici na raspolaganju. Bi li odštetu trebala platiti bolnica ili necijepljeni djelatnik, to moraju odlučiti nadležna tijela. Moguće je rješenje primjerice da bolnica od svojih djelatnika traži izjavu kojom potvrđuju da se ne žele cijepiti, ali da time prihvaćaju i naknadu moguće štete”, zaključuje Gruber.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI