OBILJEŽEN DAN ANTIFAŠISTIČKE BORBE: Milanović: ‘Antifašizam nije iskorijenjiv i neće tek tako nestati; Ne fašizmu, sloboda narodu!’

Foto: Robert Fajt / CROPIX

U spomen na dan kada je prije 81 godinu osnovan Prvi partizanski odred i prva antifašistička postrojba u Hrvatskoj i ovom dijelu Europe, u srijedu je polaganjem cvijeća i vijenaca u Spomen-parku Brezovica kod Siska obilježen Dan antifašističke borbe.

Predsjednik Republike Zoran Milanović s izaslanstvom položio je karanfil podno spomenika “Debeli brijest”, a vijence su položili izaslanik predsjednika Hrvatskoga sabora, sisačko-moslavački župan Ivan Celjak, izaslanik predsjednika Vlade, ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica i predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista (SABA RH) Franjo Habulin.

U svom je govoru Milanović parafrazirao pozdrav iz narodnooslobodilačke borbe u Drugom svjetskom ratu i poručio: “Ne fašizmu, sloboda narodu!”.

Rekao je kako “antifašizam nije iskorijenjiv i neće tek tako nestati”.

“Taj korijen je dubok, osjećaj, emocija, jer to je sastavni dio hrvatskog puta i jedna od žila koji čine naš korijen”, istaknuo je predsjednik.Referirajući se na vrijeme nastanka Prvog partizanskog odreda te kasnijih događaja u povijesti Hrvatske, poručio je da se danas nemamo čega stidjeti jer je “naš put bio pravedan i uspješan”.

Govorio je i ministar Malenica koji je rekao kako je “antifašizam dio identiteta i povijesti hrvatskog naroda, utkan u hrvatsku državnost te da je prihvaćenje vlastite povijesti- i dobrih i loših strana- znak zrelosti jednog naroda društva i države”.

“Povijesna je istina da je hrvatski narod stao među pobjednike Drugog svjetskog rata, među pripadnike antifašističke koalicije”, naglasio je.

Župan Celjak rekao je da su najveći heroji u hrvatskoj povijesti hrvatski branitelj iz Domovinskog rata jer su ostvarili stoljetni san Hrvatica i Hrvata o slobodi, samostalnosti i neovisnosti, a granice u kojem ostvarena Republika Hrvatska, istaknuo je, izborili su upravo antifašisti i antifašistička borba.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI