OBERSNEL UOČI DANA ANTIFAŠISTIČKE BORBE: Antifašizam je danas potrebniji nego prije!

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Na svečanoj akademiji povodom Dana antifašističke borbe 22. lipnja, riječki gradonačelnik Vojko Obersnel (SDP) poručio je kako je antifašizam danas potrebniji i važniji nego prije 75 godina, kada je završen Drugi svjetski rat.

“Tada su emocije i sjećanja bila toliko bolna i svježa da nikome nije padalo na pamet opravdavati, braniti, a najmanje veličati nacizam i fašizam”, rekao je Obersnel te jue upozorio kako danas onih koji opravdaju, pa i glorificiraju fašizam ima mnogo diljem svijeta

Obersnel je istaknuo kako je situacija u našoj zemlji alarmantna, nadodavši kako se u Hrvatskoj danas javno govori da 1945. godina nije bila godina oslobođenja od fašizma i svega što je “taj mračni sustav nosio sa sobom, nego se ta godina spominje kao godina okupacije, u kojoj su mrski komunisti uveli nečuveni teror i pobili sve što je disalo i mislilo hrvatski”.

Istaknuo je kako je to zlonamjerna laž koju ponavljaju “hrvatski revizionisti koji se nazivaju suverenistima, braniteljima hrvatstva, državotvornim i monetarističkim braniteljima Hrvatske”.

Spomenutima je zamjerio i to što se, kako kaže, pozivaju na tvrdnju prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana po kojoj je NDH bila i izraz težnji hrvatskog naroda za samostalnom državom.“No, sve drugo iz onoga što je rekao se prešućuje i zaboravlja, uključujući i činjenicu da se moderna Hrvatska utemeljuje na odlukama ZAVNOH-a i Ustavu SFRJ iz 1974. godine”, naglasio je.

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina (SDP) rekao je kako je antifasitički pokret promijenio tijek mračnog doba Drugog svjetskog rata i širom otvorio vrata demokraciji, toleranciji i zajedništvu.

“Povijesna činjenica je da je NDH bila fašistička marionetska država koje ja fašistima prepustila dijelove (hrvatskog) teritorija i to Istru, dio Primorja, otoke, Dalmacije, da je donosila rasne zakone i osnivala koncentracijske logore,” rekao je Komadina.

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI