O TOME NITKO NI RIJEČI, DRONOVI UZNEMIRILI KNIN! Selak upozorio na jednu činjenicu: ‘Postoje zločesti ljudi’

Foto: Bruno Konjevic / CROPIX

Više dronova nepoznatih vlasnika prošlog je tjedna nadlijetalo širi prostor Knina te su u nekoliko navrata i u različitim vremenskim intervalima letjeli iznad vojarni Golubić i Potkonje.

No o svemu se zasad šuti, nitko se o svemu konkretno ne oglašava. Iz MORH-a o svemu samo  kratko poručili:

“Dronovi su uočeni na širem području Knina. Na utvrđivanju okolnosti tog događaja angažirane su sve sastavnice sustava domovinske sigurnosti.

“Očito se radi o dronovima i s obzirom na područje snimanja – koji su upućeni od nekoga tko vjerojatno ne želi dobro ni Republici Hrvatskoj ni građanima Republike Hrvatske iz ovih ili onih razloga. Istraga je u tijeku koliko znam, pa vjerujem da ćemo biti pametniji u narednim danima”, kaže Franko Vidović, predsjednik saborskog Odbora za obranu za RTL.

Situacija, smatra Vidović, nije opasna, a razlozi snimanja mogu biti različiti, od vojnog interesa do toga da pojedine kriminalne skupine snimaju praktički puteve za šverc ljudi.



Kako neslužbeno doznaje RTL, sumnja se da iza dronova stoje upravo kriminalne skupine koje žele provjeriti rute kretanja.

Snimanje vojnih objekata iz zraka, kaže naš najpoznatiji ratni pilot, teško je spriječiti. I takve nas situacije inače trebaju brinuti.

“To je jedna vrsta špijunaže. Ja ako letim iznad vojarne, ja te podatke, a ne letim – neću dati nikome. Ali postoje ljudi koji nas ne vole i koji prikupljaju podatke što ima u vojarni, što postoji. Zločesti ljudi”, kaže Ivan Selak, umirovljeni ratni pilot.

U ovom trenutku, po podacima agencije za civilno zrakoplovstvo, postoji oko 2000 registriranih bespilotnih zrakoplova. Za snimanje iz zraka, gdje su obuhvaćeni i njihovi objekti, MORH je Državnoj geodetskoj upravi ove godine dao 14 puta suglasnost. Prošle 11. A 2020. 26.

Snimanje vojnih objekata inače je strogo zabranjeno. Samo rijetke vojarne se uopće i vide na satelitskim snimkama. Ona iz Knina primjerice iz Google Mapsa je i izbrisana.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI