O SPORNIM DIPLOMAMA IZ KRAGUJEVCA: Evo što ističu u Agenciji za znanost i visoko obrazovanje

Pixabay

O aferi s diplomama sa Sveučilišta u Kragujevcu oglasili su se i iz Agencije za znanost i visoko obrazovanje. Odgovorili su na upit N1.

“Agencija je zaprimila ukupno četiri zahtjeva za priznavanje inozemnih kvalifikacija Strukovna medicinska sestra stečenih na Fakultetu medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu – dvije stranke su povukle zahtjev za priznavanje nakon što im je objašnjeno da se za priznavanje svojih kvalifikacija u svrhu obavljanja reguliranih profesija iz područja sestrinstva moraju obratiti Hrvatskoj komori medicinskih sestara. Naime, Zakonom o reguliranim profesijama i priznavanju inozemnih stručnih kvalifikacija propisano je da sve osobe koje žele pružati usluge obavljanjem određene regulirane profesije (Popis reguliranih profesija u RH) u Republici Hrvatskoj, a stručnu kvalifikaciju su stekle u inozemstvu, dužne su se obratiti nadležnom tijelu (profesionalne udruge (komore) ili nadležna ministarstva) koje odobrava pristup obavljanju određene regulirane profesije u RH za provođenje postupka priznavanja inozemnih stručnih kvalifikacija.

Nadležno tijelo za regulirane profesije iz područja medicinske sestre je Hrvatska komora medicinskih sestara.

Za preostale dvije kvalifikacije, izdane u rujnu 2014. godine, Agencija je provela postupak i izdala rješenje o priznavanju dviju kvalifikacija (obje stranke kojima je priznata kvalifikacija pismeno su izjavile da priznavanje inozemne visokoškolske kvalifikacije ne podnose radi pristupa reguliranim profesijama).

U postupku priznavanja navedene dvije kvalifikacije nije bilo sumnji u vjerodostojnost dostavljenih dokaza o stečenim kvalifikacijama.



Napominjemo kako Nacionalni ENIC/NARIC ured Agencije za znanost i visoko obrazovanje, u postupku priznavanja inozemnih visokoškolskih kvalifikacija provjerava i akreditiranost institucije na kojoj je stečena kvalifikacija, akreditaciju predmetnog studijskog programa te, po potrebi, vjerodostojnost kvalifikacije za koju se traži priznavanje te prava i mogućnosti koje predmetna kvalifikacija omogućava u državi u kojoj je izdana.

U postupcima priznavanja Agencija koristi sve alate za dodatnu provjeru autentičnosti isprave. Prije svega tu su stručno osposobljeni djelatnici koji godinama proučavaju inozemne obrazovne sustave iz kojih kvalifikacije pristižu na priznavanje, poznaju načine šifriranja dokumenata, sadržaje isprava, zaštitne kodove i slično te svakodnevno surađuju s kolegama iz inozemstva koji rade na priznavanju i, po potrebi, izravno kontaktiraju inozemna visoka učilišta koja su kvalifikaciju izdala. AZVO, također, na upit zainteresiranih stranaka provjerava vjerodostojnost visokoškolske kvalifikacije stečene u Republici Hrvatskoj.

U slučaju kada uz korištenje navedenih provjera autentičnosti isprava posumnjamo u njihovu vjerodostojnost, prijavljujemo slučaj na postupanje Državnom odvjetništvu. Kazne za korištenje lažnih diploma nisu u nadležnosti Agencije za znanost i visoko obrazovanje.

Institucije Republike Srbije nisu kontaktirale Agenciju vezano za slučaj diploma iz Kragujevca”, odgovorili su iz Agencije za znanost i visoko obrazovanje.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI