NOVOTNY KOMENTIRAO PLJAČKU INA-e: ‘Hrvatska Vlada ne može smijeniti Upravu, a hoće li mađarska strana to prihvatiti, to ćemo tek vidjeti’

Foto: Cropix

Što zapravo znači pljačka INA-e za našu zemlju i tko je signalizirao da se to događa, za N1 je komentirao ekonomski analitičar Damir Novotny.

Rekao je da su banke signalizirale da postoji sumnja na pranje novca. Dodao je da su one u smislu korporativnog upravljanja najorganiziranije u Hrvatskoj, dok u INA-i postoji manjak korporativnih pravila.

“Danas govorimo o tome da je zbog špekulativnih ugovora INA kao dioničarsko društvo oštećena za 800 milijuna najmanje, ako ne i milijardu, to ćemo vidjeti kad se utvrde činjenice na sudu, ali to je posljedica manjka pravila odlučivanja unutar INA-e. Očito da postoji nered u korporativnom upravljanju, da ne postoji sustav koji bi sprečavao takve malverzacije”, rekao je Novotny.

Iskazao je uvjerenje da postoji serija spornih ugovora, po kojima se plin prodavao po povlaštenoj cijeni.

No, prema njegovom mišljenju, pitanje je tko ih je potpisivao – Škugor ili netko drugi te na koji se način odvijaju te transakcije.



“U normalnim korporacijama to bi zahtijevalo nekoliko potpisa. Ovdje da nije došlo do rasta cijena plina, to se ne bi ni dogodilo, ne bi bilo motiva da se te transakcije odvijaju kako su se odvijale, da INA kupuje plin po visokim cijenama, a onda prodaje po povlaštenim cijenama domaćim kupcima”, istaknuo je ekonomski analitičar.

Dodao je da je to potpuna glupost.

Zapitao se je li Vlada kao veliki dioničar utjecala na cjenovnu politiku isporuke plina malim distributerima po fiksnim cijenama, posebno ako se zna da cijene plina već godinu dana rastu te je to nazvao političkim pitanjem.

Na upit o tome hoće li i u kojem bi roku moglo doći do pitanja odgovornosti, odnosno smjene članova uprave INA-e, Novotny je odgovorio da ta kompanija ima kompliciranu korporativnu strukturu upravljanja.

Naglasio je kako MOL nije većinski dioničar.

Rekao je da postoje dva velika dioničara i jedan mali, koji čini braniteljski fond te da skupština društva imenuje nadzorni odbor, a nadzorni odbor potom imenuje članove uprave.

“Dioničarsko društvo Ina kotira na Zagrebačkoj burzi, znamo tko su dioničari. MOL nije prešao 50 posto, nema većinsko vlasništvo, niti može imati, ako mu braniteljski fond ne proda svoje dionice i nešto malih dioničara. Udio Vlade je 48 ili 49 posto. Imamo problem s ugovorom koji je Sanader potpisao, gdje je dao pravo upravljanja MOL-u. Hrvatska vlada ne može smijeniti upravu, a hoće li mađarska strana to prihvatiti, to ćemo tek vidjeti”, rekao je Novotny.

Dodao je da je Vladin formalni zahtjev da se smijeni uprava zapravo politički apel te da postoji pravni put kako se to treba napraviti.

Komentirao je i najave Vlade o otkupu INA-e od MOL-a.

Novotny je rekao da se pošlo od premise da je mađarska strana spremna jeftino prodati svoj udjel, a da je to bilo besmisleno.

Istaknuo je da se ne radi o pljački stoljeća, nego da je to “zapravo manipulacija situacijom da postoji dualitet cijena”.

 

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI