NOVOSTI IZ ZAGREBA: Uvode se aplikacije u sklopu Energetskog portala i novi sustav odvoza otpada

Foto: Vanesa Pandzic / CROPIX

Gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević u utorak je najavio kako će u sklopu Energetskog portala Grada Zagreba biti objavljene dvije nove aplikacije: Energetski atlas i Energetska obnova zgrada javne namjene.

“Više nego ikad su potrebna ulaganja u obnovljive izvore energije. Grad Zagreb želi olakšati i građanima da to naprave. Grad mora biti lider”, kazao je.

“Radi se o interaktivnom alatu koji vizualno povezuje prostorne karakteristike potrošnje energenata. Govorimo o četiri resursa – električna i toplinska energija, plin i voda”, dodao je.

“Riječ je o živom alatu koji će se svakodnevno unapređivati i obnavljati. Radi se o vizualnoj usporedbi spomenuta četiri resursa”, objasnio je na predstavljanju aplikacije Tomašević, koji je bio u pratnji svojih zamjenika Danijele Dolenec i Luke Korlaeta.

“Nama je ovo veliki korak prema pravoj energetskoj tranziciji. To smo planirali i ranije. To više nije pitanje samo zelene politike, već i financijske održivosti grada”, naglasio je zagrebački gradonačelnik.



Zamjenik ravnatelja Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske Velimir Šogon dodao je kako su aplikacije u pogonu od utorka.

“Alat je vrlo moćan za prostorno planiranje i za praćenje energetske tranzicije. Moguć je pregled izgradnje plinske infrastrukture, toplinske infrastrukture i gdje se one tuku i preklapaju što nije dobro”, kazao je.

Također, Zagreb čeka i novi sustav odvoza otpada.

“Potpisani su ugovori sa svim trgovačkim centrima koji su se javili na poziv Čistoće. Prva isporuka vrećica prema trgovačkim lancima bit će već početkom rujna. Dva tjedna prije stupanja novog sustava na snagu, građani će već moći kupiti vrećice”, pojasnio je Tomašević, rekao je Tomašević.

“Do kraja godine će u Zagrebačkom holdingu raditi oko 700 ljudi manje. I to će se i dogoditi. Možete vidjeti nove natječaje za operativna radna mjesta”, nastavio je.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI