NOVOSTI IZ MINISTARSTVA GOSPODARSTVA: Hrvatska kreće u uštedu, jačaju se kapaciteti LNG terminala

Marko Todorov/Cropix

Ministar gospodarstva Davor Filipović sudjelovao je na izvanrednom sastanku Vijeća za energetiku u Bruxellesu. Ministar ističe kako će Hrvatska pokrenuti aktivnosti jačanja kapaciteta LNG terminala prema drugim državama. Donijet je i dogovor o dobrovoljnom smanjenju potražnje za prirodnim plinom.

Ministarstvo je priopćilo kako donijeta Uredba Vijeća predviđa mogućnost pokretanja uzbune na razini EU o sigurnosti opskrbe, u kojem bi slučaju smanjenje potražnje za plinom postalo obvezujuće.

Svrha smanjenja potražnje za plinom predstavlja mjeru ušteda uoči zime kako bi se pripremili za moguće prekide opskrbe plinom, dodaju iz ministarstva.

“Vijeće je u tom kontekstu omogućilo određena izuzeća i odstupanja od cilja smanjenja, kako bi se uvažile specifičnosti članica i osigurala ravnoteža između smanjenja potražnje plina i povećanja sigurnosti opskrbe u EU”, objasnili su.

Vlada RH će ovaj tjedan izdati smjernice za postizanje ušteda koje na dobrovoljnoj osnovi mogu poduzeti svi potrošači, kućanstva, javne institucije, industrija. “Smatramo to prvim korakom u smanjenju potražnje energenata i osiguravanju sigurnosti opskrbe”, naglasili su iz Ministarstva gospodarstva.Facebook Comments

Loading...
DIJELI