NOVOSEL O VLADINIM MJERAMA: ‘Sindikalisti smatraju da mjere idu u pravom smjeru, ali nedovoljno’

Screenshot/N1

Nove Vladine mjere za pomoć građanima, ali i svima ostalima komentirao je i Mladen Novosel, predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske. Rekao je da “idu u pravom smjeru, ali nedovoljno”, objavio je N1.

“Imamo dva problema. Prvi je inflacija i pad vrijednosti novca od 13 posto, a s druge strane imamo dodatni problem zbog energetske krize. Vidimo što se sve događa s cijenama naftnih derivata svaki dan, a tu je i konverzija kune u euro. Građani osjećaju da se dešava nešto što nije normalno. Nije normalno da je cijena plina toliko visoka. Očito svi moramo na svojoj potrošnji pratiti koliko megavata trošimo godišnje. S te strane se i slažem da moramo svi biti odgovorniji”, rekao je Novosel.

Dodao je da, iako će građani imati zagarantiranu cijenu plina do travnja, postavlja se pitanje što će biti s cijenama gnojiva u sektorima poput poljoprivrede i ostalih industrija gdje je plin glavni energent.

Novosel je istaknuo da je krajnji kupac onaj koji je najviše ugrožen.

“Ovaj paket ne može nadomjestiti pad standarda građana. Imamo i čudnu situaciju gdje imamo 60 tisuća radnika u Hrvatskoj koji rade za minimalnu plaću, a oni neće dobiti ništa”, rekao je.



Predsjednik SSSH smatra kako je “Vlada pomogla poslodavcima, a nije pomogla radnicima”.

Mi smo već problematizirali da to nije pravedno, a ta razlika koja ostane poslodavcima ne ide u povećanje plaća, već u dobit.

“Naša alternativa je bila da se neoporezivi dio plaće podigne”, rekao je.

Prema njegovim riječima, jedino rješenje je “da Vlada kao poslodavac u javnom sektoru u kolektivnim pregovorima mora osigurati još novca za povećanje plaća”.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI