NOVOSEL O ULASKU U EUROZONU: ‘Tržište rada uvijek diktira pravila, a ima prostora za povećanje plaća’

Screenshot/N1

O hrvatskom ulasku u eurozonu za N1 je govorio predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel.

“Kad je Hrvatska ušla u EU 2013. godine ta zajednička valuta se sama po sebi podrazumijevala. Mi smo već i dosad uspoređivali naše plaće s ostalim plaćama u zemljama EU. Ako sada preračunamo našu prosječnu plaću od 1010 eura, ona je predzadnja na listi tih 20 zemalja. Samo Slovačka ima nešto nižu prosječnu plaću. Ako uzmemo minimalnu plaću koja je 500 eura, onda smo tu na predzadnjem mjestu, a na zadnjem je Latvija”, rekao je Novosel.

Dodao je da Hrvatska mora iskoristiti benefite ulaska u eurozonu koji će ići u cilju boljeg standarda hrvatskih građana.

Govorio je o tome kako je uoči 1. svibnja SSSH izašao sa zahtjevima da bi najkasnije do početka 2026. u Hrvatskoj prosječna plaća morala biti minimalno 1500 eura, a minimalna plaća polovinu od toga odnosno 750 eura.

“Kad bi to tako bilo, onda bismo bili tek na 12. mjestu u eurozoni. Ne bih želio da Hrvatska bude na posljednjem ili pretposljednjem mjestu. To nije dobro za ugled Hrvatske i za tržište rada”, istaknuo je.Novosel smatra da tržište rada uvijek diktira pravila.

Osvrnuo se i na iskustva poslodavaca koji zbog nedostatka sad radnike traže na dalekim tržištima.

“Takav radnik koji dolazi iz Filipina i Nepala je u konačnici puno skuplji nego povećanje plaća postojećim radnicima. Poslodavci moraju shvatiti da je hrvatsko tržište rada takvo da s tržišta zemalja EU više nitko ne dolazi i da sada plaće moraju rasti”, rekao je.

Predsjednik SSH tvrdi kako ima prostora za povećanje plaća.

No, dodaje kako nema puno prostora za povećanje plaća kad je u pitanju oporezivanje radnika.

“To je zahtjev poslodavca i tu puno prostora nema. U ovom trenutku velika većina radnika i ne plaća porez. Trebalo bi one velike plaće daleko više oporezivati. S druge strane, zahtjev da se smanje ostali doprinosi – u tom dijelu gotovo da nema prostora”, zaključio je Novosel.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI