NOVI SUKOB NA POMOLU? Banožić traži razlog zbog kojeg Milanović dijeli počasne činove hrvatskim braniteljima

Foto: Nikša Stipaničev, Robert Fajt/Cropix

Ministar obrane Mario Banožić u srijedu je rekao da predsjednik Republike Zoran Milanović mnogo stvari čini ne uvažavajući sustav i zakone. Naglasio je da se Milanović trebao konzultirati s MORH-om o dodjeli počasnih činova i odlikovanja hrvatskim braniteljima koje će večeras dodijeliti u svome Uredu.

Banožić je istaknuo kako je za dodjelu tih počasnih činova “čuo iz medija te da mora vidjeti ‘temeljem čega on dodjeljuje te činove'”.

Naglasio je da se počasni činovi mogu dodijeliti temeljem osobnih zasluga “za koji ne postoji jasan kriterij” te na prijedlog ministra obrane (što je u Zakonu o službi u OSRH uvedeno 2018. godine), te je stoga, ocijenio je, prije njihove dodjele trebalo biti konzultirano Ministarstvo obrane.

“Definitivno da se, s obzirom na to da je riječ o vojsci, nijedan od ovih prijedloga nije mogao, nije trebao dogoditi bez konzultacija, suglasnosti, bilo kakvog oblika suradnje s Ministarstvom obrane. Ali ne bi to bilo prvi puta, ja sam to naglašavao. I možda je ovo najbolji primjer zašto i kako je završio brigadir Elvis Burčul – kad se nešto pokušava svojom voljom donijeti, bez obzira što sustav kaže drukčije”, rekao je Banožić.

Glasnogovornik predsjednika Republike Nikola Jelić u utorak je Večernjem listu u povodu večerašnje dodjele počasnih odlikovanja rekao da će činove dodijeliti temeljem Zakona o službi u OSRH donesenog 2018. godine.Jelić je istaknuo da je ministar morao u roku od šest mjeseci od stupanja na snagu Zakona donijeti Prijedlog odluke o postupku i kriterijima za počasne činove, kao i da je Ured predsjednika još 26. srpnja dopisom od ministra obrane zatražio da dostavi Prijedlog.

No ministar je, rekao je Jelić, zahtjev “bezobrazno ignorirao, opet nije ispunio svoju obvezu, već je nastavio kršiti Ustav i zakone kao što to čini u nizu drugih situacija”.

“Nedostojno ponašanje ministra obrane, poznatog po kršenju Ustava i zakona, neće spriječiti predsjednika Republike da oda priznanje časnicima koji su to zaslužili sudjelovanjem u Domovinskom ratu. Pogotovo što uz počasne činove ne idu nikakva materijalna prava, nositelji počasnih činova ne stječu financijsku korist, već samo dobivaju odgovarajuće vojne počasti i priznanje za sve što su tijekom Domovinskog rata učinili za RH”, zaključio je Jelić.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI