NOVI ŠOK! Hrvatska će se svaki mjesec morati zadužiti za 6 milijardi kuna, a onda slijedi rasprodaja državne imovine i udjela u HEP-u, Ini…

ilustracija

Hrvatska narodna banka tijekom ponedjeljka i utorka provela je otkup već izdanih obveznica od banaka i fondova, čime je od početka koronakrize otkupila gotovo 20 milijardi kuna državnog duga. No, za potrebe države to neće biti dovoljno jer su prihodi državnog proračuna u snažnom padu i takvo će stanje ostati do kraja godine, uz nešto blaži oporavak zbog potrošnje u turističkoj sezoni i mi smo jednostavno osuđeni na zaduživanje, kaže ekonomski analitičar dr. Damir Novotny pozdravivši promjenu smjera centralne banke koja je konačno počela otkupljivati državne obveznice.

Otkup već izdanih dužničkih papira analitičari smatraju pripremom za novo Vladino zaduženje koje je mnoge iznenadilo, budući da se tek prije tri tjedna Vlada zadužila za dvije milijarde eura izdavši euroobveznicu. Novo zaduženje trebalo bi iznositi oko 6 milijardi kuna i to ćemo vrlo brzo potrošiti, već za mjesec dana, a Željko Lovrinčević u izjavi za Večernji list procjenjuje da ćemo se od danas pa nadalje morati zaduživati svakih mjesec dana za šest milijardi kuna!

A kad se iscpre sve mogućnosti zaduženja država će do novca moći doći jedino prodajom državne imovine, a Novotny procjenjuje da imovina vladinog sektora iznosi oko 35 milijardi eura. No, neke najave da bi država mogla posegnuti za nacionalizacijom drugog mirovinskog stupa ako se kriza produlji Novotny ocjenjuje “vrlo opasnom igrom”.

“Tamo novca nema, on je već u obveznicama, znači nema keša i riječ je o privatnoj imovini. Vlada se mora zaduživati na financijskim tržištima i za dug kolateralizirati svoju imovinu poput udjela u Ini, HEP-u ili Hrvatskim šumama koliko god to nekima bilo neprihvatljivo”, napominje Novotny dodavši da bi alternativa bila radikalni rezovi u javnoj potrošnji uključujući i plaće.

Novotny navodi da je slabost hrvatske porezne politike u tome što država proračunske prihode temelji isključivo na potrošnji pa kada pada potrošnja padaju i prihodi u državni budžet zbog čega se u krizama moramo stalno zaduživati. Kao rješenje nameće se porez na nekretnine kao jedan od najstabilnijih preznih prihoda, no teško je očekivati da će se u vrijeme izbora i eventualne smjene vlasti tako nešto dogoditi.Hrvatsku će donekle spasiti 400 milijuna eura koliko smo uspjeli izvući od Europske unije i 500 milijuna eura kredita Svjetske banke, a Novotny pri tom spominje i ulazak Hrvatske u čekaonicu za euro koja nam omogućuje zamjenu kuna za eure s Europskom centralnom bankom čime ćemo održavati deviznu stabilnost.

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI