NOVI SKANDAL NA POMOLU? Umjesto nasilne liječnice, Kujundžić smijenio šefa Upravnog vijeća KBC-a

Photo: Robert Anic/PIXSELL

Na zatvorenom dijelu sjednice Vlade u četvrtak je razriješen predsjednik Upravnog vijeća KBC-a Sestre milosrdnice, prof. Slavko Orešković, te je na njegovo mjesto postavljen je Tomislav Dulibić, po struci pravnik, i državni tajnik Ministarstva zdravstva, javlja Jutarnji list.

Razlog smjene po mnogima je Dijana Zadravec, pročelnica Zavoda za neuroradiologiju KBC-a Sestre milosrdnice, koja je temeljem jednoglasnog mišljenja Povjerenstva za unutarnji nadzor i jednoglasnog mišljenja Radničkog vijeća bolnice, zbog fizičkog i verbalnog napada na Miju Primorac 18. prosinca, trebala biti smijenjena s mjesta zamjenice ravnatelja.

“Istina je da je smijenjen Slavko Orešković, kao i predsjednik Upravnog vijeća KBC-a Rijeka Željko Krznarić, na čije je mjesto došao Željko Plazonić, državni tajnik. Diljem Hrvatske stavljali smo predstavnike Vlade jer smatramo da smo kao vlasnici dužni raditi bolje”, kaže ministar zdravstva Milan Kujundžić.

Na pitanje je li smjena prof. Oreškovića vezana za Dijanu Zadravec, ministar kaže kako nije te da je riječ o koincidenciji jer on već mjesec dana priprema promjene u upravnim vijećima.

No, s druge strane ne može se ignorirati činjenica da je Upravno vijeće trebalo biti održano u utorak, a sjednica Vlade u četvrtak, tako da je ministar Kujundžić kao predlagatelj ovih smjena znao da će ova odluka direktno utjecati na odluku oko Dijane Zadravec.



Takva odluka očito nekome nije odgovarala jer je uoči zakazane sjednice Upravnog vijeća, s jednom točkom dnevnog reda – prijedlog za smjenu Zadravec (trebala se održati u utorak ujutro) – netom prije, na inicijativu ministra Milana Kujundžića, otkazana.

Ministar je naknadno rekao kako je to zatražio na zamolbu Dijane Zadravec. U dopisu koji je poslao predsjedniku i članovima Upravnog vijeća stoji kako je od pet članova dvoje na godišnjem odmoru, kao i da bi se trebala dati prilika Dijani Zadravec da se očituje.

Ovakvo miješanje ministra u rad Upravnog vijeća do sada nije zabilježeno jer je to nezakoniti potez, pogotovo zato što su postojali svi pravni uvjeti za održavanje sjednice. Naime, da bi se održalo Upravno vijeće potreban je kvorum, odnosno većina, što bi u ovom slučajnu bilo ispoštovano s tri člana.

Osim toga očitovanje Dijane Zadravec nije bilo nužno jer je ona već dala svoj iskaz Povjerenstvu za unutarnji nadzor koje je i potpisala.

Valja napomenuti da su na sastanku, na kojem se dogodio incident prisustvovalo još nekoliko zaposlenika, koji su većinom potvrdili da je Dijana Zadravec udarila Primorac po ruci nakon čega joj je ispao mobitel iz ruke. Osim toga intervenirala je i policija koju je pozvala Primorac, koja je zatražila i liječničku pomoć o čemu svjedoči i liječnička dokumentacija.

Ravnatelj bolnice Mario Zovak, koji je dao prijedlog za razrješenje Dijane Zadravec, Upravnom vijeću, na osnovi mišljenja i prijedloga Povjerenstva i radničkog vijeća rekao je kako nije upoznat s razrješenjem predsjednika Vijeća.

“Vladine odluke, koja je moj poslodavac, kao i Ministarstva zdravstva ne komentiram. Na meni je da sve njihove odluke poštujem i radim u skladu s njima”, rekao je prof. Zovak.

Inače, Dijana Zadravec je poslala priopćenje u kojem je napisala: “S obzirom na medijske napise, koji očito potječu izravno iz Upravnog vijeća KBC-a Sestre milosrdnice, imam potrebu reći da otkazivanje i zakazivanje nove sjednice Upravnog vijeća “za moju smjenu” nema nikakvog smisla. Iz medijskih napisa jasno proizlazi da je odluka o mojoj smjeni već donesena, a potvrđivanje Upravnog vijeća takve odluke predstavlja pravnu farsu” i dodala da je situacija više nego sazrela da nadležna tijela preispitaju cijelu proceduru. Također je zaprijetila tužbom svim medijima koji pišu o tom slučaju “jer je to nezanimljivo s obzirom na to da ona nije javna osoba”.

Činjenica je međutim da se incident dogodio u javnoj ustanovi pa i javnost treba znati sve elemente tog događaja kao i o onom što je poduzeto da se to ne bi ponovilo.

Jednom riječju – nečuveno! – tako je u jednoj riječi sažeo komentar na smjenu predsjednika Upravnog vijeće KBC-a Sestre milosrdnice, prof. dr. Slavka Oreškovića, predsjednik SDP-ova Odbora za zdravstvo, prof. dr. Danko Vrdoljak.

“To je najgora zdravstvena administracija u povijesti Hrvatske predvođena ministrom Milanom Kujundžićem koja vuče nevjerojatne i katastrofalne kadrovske poteze koji će još dugo utjecati na situaciju u hrvatskom zdravstvu. Ovo je još jedan u nizu loših ministrovih poteza”, kaže prof. dr. Vrdoljak.

“Mijenjati prof. dr. Slavka Oreškovića, s čelnog mjesta UV-a, uglednog liječnika i stručnjaka koji uz to još i zna sve o vođenju bolnica i njihovu funkcioniranju je nečuveno i sramotno. Zaključak nakon ovog može biti samo da Kujundžić sve vodi ne samo u financijsku već i u kadrovsku propast hrvatskog zdravstva”, zaključio je prof. dr. Vrdoljak.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI