‘NOVI RUSKI NAPADI SU ČISTI TEROR!’ Von der Leyen ponudila prijedlog paketa mjera kojima EU planira smanjiti cijenu plina

Foto: REUTERS/Yves Herman/Guliver Image

Predsjednica Europsake komisije Ursula von der Leyen je u srijedu rekla kako su ruski napadi dronovima i raketama na energetsku infrastrukturu Ukrajine “čisti teror” i “ratni zločini”.

Podsjetimo, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij je u utorak rekao da su ruske snage uništile 30% ukrajinskih elektrana od 10. listopada, kad je počeo novi val raketnih napada na Ukrajinu.

“Jučer smo vidjeli da Rusija namjerno cilja civilnu infrastrukturu. To je obilježilo novo poglavlje u ionako vrlo okrutnom ratu. Međunarodni poredak je vrlo jasan. To su ratni zločini”, istaknula je Von der Leyen.

Predsjednica EK je naglasila: “Ciljani napadi na energetsku infrastrukturu s namjerom da se muškarcima, ženama i djeci uskrati voda, struja i grijanje i to uoči dolaska zime, to je čisti teror i moramo ga tako nazvati”.

Također, šefica EK Ursula Von der Leyen je na sjednici Europskog parlamenta u srijedu upoznala zastupnike s prijedlozima za smanjenje cijena plina koje je u utorak objavila Komisija.Komisija je predložila paket mjera koje predviđaju zajedničku kupnju plina, uvođenje mehanizma za ograničavanje cijena na burzi plina, nove mjere za transparentnu upotrebu infrastrukture i solidarnost među državama članicama, uz kontinuirane napore za smanjenje potražnje za plinom.

Komisija je predložila stvaranje nove referentne vrijednosti za određivanje cijena ukapljenog prirodnog plina, okvir za predlaganje mehanizma korekcije cijena kako bi se uspostavilo dinamično ograničenje cijena za transakcije na burzi plina te privremen okvir kako bi se spriječio ekstreman porast cijena na tržištima izvedenica.

Komisija je predložila reformu indeksa na nizozemskoj burzi plina – TTF, koji služi kao referentna vrijednost za Europu, jer taj indeks uzima u obzir samo plin koji se dostavlja plinovodima, a njegova cijena je odletjela u nebo nakon prekida isporuke ruskog plina i ne uzima u obzir sve veći uvoz ukapljenog plina kojim se kompenzira ruski plin.

Stoga EK želi stvoriti novi, komplementarni indeks do ožujka sljedeće godine, koji bi bolje održavao situaciju na tržištu plina, odnosno sve veći udio ukapljenog plina, kako bi se došlo do stabilnih i predvidljivih cijena za kupnju ukapljenog plina za punjenje skladišta plina  sljedeće sezone.

Von der Leyen je napomenula: “Treba nam nova referenta vrijednost za ukapljeni plin. Komisija će zajedno s europskim regulatorom razviti taj komplementarni indeks, ali za to treba vremena. Dakle, kao privremenu mjeru – ograničavamo cijene putem TTF-a”.

Dok se ne uspostavi novi indeks, Komisija predlaže novi privremeni mehanizam koji bi uveo dinamično ograničenje cijena na burzi TTF, što znači da bi se pri određivanju gornje cijene vodilo računa o cijenama u drugim dijelovima svijeta kako proizvođači ne bi preusmjerili svoj plin prema drugim tržištima i ostavili Europu bez plina.

Taj bi mehanizam smanjio nestabilnost cijena određivanjem gornjeg plafona cijena iznad koje transakcije ne bi bile dopuštene. Iako EK nije predložila ograničenje cijena plina koji se koristi za proizvodnju električne energije, što se već primjenjuje u Španjolskoj i Portugalu, šefica EK-a sada najavljuje da takav pristup treba razmotriti na razini EU.

“Plin također povećava cijene električne energije. I tu imamo iberski model, koji zaslužuje da ga razmotrimo na razini EU. Još ima pitanja na koja treba odgovoriti, ali želim prevrnuti svaki kamen u traženju rješenja”, rekla je Von der Leyen.

Čini se da je do promjene stajališta Komisije doveo sve veći pritisak država članica da se ograniči cijena plina koji se koristi za proizvodnju električne energije.

Prema nacrtu zaključaka za sastanak na vrhu čelnika EU, koji se još uvijek može mijenjati, čelnici država članica pozvat će Komisiju da predloži “privremeni okvir za ograničenje cijene plina koji se koristi za proizvodnju električne energije na razinu koja će pomoći smanjenju cijena električne energije”.

Pitanje je hoće li taj zaključak dobiti potporu svih država članica jer neke od njih se s tim ne slažu, poput Njemačke i Nizozemske koje se pribojavaju da bi to moglo dovesti do povećanja potražnje za plinom.

O tome će se razgovarati na predstojećem sastanku na vrhu EU-a, a nakon toga će raspravljati ministri energetike na svom sastanku 25. listopada.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI