NOVI PREDSJEDNIK IDS-A O TRANSPARENTNOSTI: Svi stranački dužnosnici predočit će imovinsku karticu

Screenshot HRT

Relativno novi predsjednik istarske vodeće političke stranke IDS-a, Dalibor Paus komentirao je političke aktualnosti.

Rekao je kako podržavaju gašenje termoelektrane Plomin i prije 2033. godine.

“Mi smo još i 1996., kad se išlo u završetak drugog bloka termoelektrane, zagovarali da se taj blok izgradi na plin. Tada je pokrenuta inicijativa za referendum, koji se nažalost nije održao zato što je to spriječilo Ministarstvo tadašnjeg gospodarstva.

2015. smo također organizirali referendum za sprječavanje trećeg bloka termoelektrane Plomin, na kojem se 95% građana izjasnilo protiv termoelektrane, s time da referendum nije uspio jer je trebalo izaći preko 50% glasača. I prostornim planom Istarske županije smo predvidjeli elektranu u Plominu na alternativna goriva”, rekao je Paus.

Termoelektrana Plomin daje 10% ukupne električne energije za nacionalne potrebe – u slučaju gašenja termoelektrane, HEP bi navodno izgradio alternativne elektrane koje bi nadomjestile gašenje.



“Snaga Plomina 2 je vrlo velika i trebat će neko vrijeme da se to nadomjesti alternativnim izvorima energije. Međutim, treba voditi računa i o stabilnosti samog elektro-energetskog sustava u Istri, tako da bi prije gašenja bilo potrebno izgraditi i neke nove dalekovode”, napominje Paus.

Smatra kako je došlo do određenog zasićenja građana IDS-om, ali i određene percepcije zatvorenosti IDS-a spram građana.

“Prošli tjedan smo na sjednici predsjedništva IDS-a donijeli dvije važne odluke – da u našim jedinicama lokalne samouprave ostvarimo totalnu transparentnost proračuna, na način da će se moći vidjeti svaki pojedini račun koji je isplaćen.

Donijeli smo i odluku da svi naši stranački dužnosnici daju imovinsku karticu na uvid građanima. Otvaramo se, želimo pokazati da nemamo što skrivati i da radimo kvalitetno”, rekao je Paus.

Na nacionalnoj razini, rejting IDS-a što se tiče potpore birača u studenom bilježi blagi pad u odnosu na listopad – Paus vjeruje da rejting može biti puno bolji.

“Taj je rejting došao u donji prosjek onoga što mi inače imamo kao stranka – ipak smo mi regionalna stranka, koja je u relativno malom biračkom bazenu”, objašnjava.

Ipak, dodaje kako stranka u Saboru ima tri svoja zastupnika koji aktivno predlažu nova rješenja.

“Mi vrijedno radimo. Sljedeće tri godine su ispred nas, mislim da će se to očitovati”, ističe.

Što se cijepljenja tiče, kaže kako je stranka za to da se uvede u javne službe, kao i da se zalažu za uvođenje eura kao jedine valute i priključenje Hrvatske eurozoni.

“Ono što nas treba sada okupirati nije hoćemo li ili nećemo uvesti euro, nego kako ga uvesti na način da naši građani što manje osjete posljedice tog uvođenja”, smatra.

Što se tiče podrške nacionalnog proračuna u Saboru iduće godine, kaže kako treba vidjeti kakav će biti konačni prijedlog proračuna. Do idućih parlamentarnih izbora ima još puno vremena, no Paus je siguran da će IDS zadržati svoj dosadašnji status od tri parlamentarna izbornika kao i do sada, te dobru zastupljenost u jedinicama lokalne samouprave.

“Što se tiče koalicija, zna se koju su bazeni iz kojih IDS može imati partnere – od centra lijevo. Tu ćemo sigurno tražiti partnere, ukoliko se nađemo oko zajedničke politike”, objašnjava.

Na masovnu kupovinu zemljišta u unutrašnjosti Istre od strane stranaca Paus komentira kako je važno očuvati prostor i lokalni način života.

“Možemo i dalje biti zanimljiva turistička regija, ne dolaze turisti radi mora, nego radi doživljaja. Mi smo kao stranka i u tom segmentu pokrenuli nekakve inicijative, koje su čak i prihvaćene pa je sad došlo do izmjene zakona o poljoprivrednom zemljištu, gdje je bila dozvoljena parcelacija bez obzira na veličinu. Mi smo se izborili da se ispod hektra ne može parcelizirati privatno zemljište.

Očekujemo da će se to dogoditi i sa zakonom o šumama, koji će također spriječiti parcelaciju, a onda je na nama – jedinicama lokalne samouprave, da definiramo svoja građevinska područja i da se držimo ovog principa u kojem je prostor osnovni resurs”, zaključio je Paus u Studiju 4 HRT-a.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI