NOVI PREDMET U ŠKOLAMA? Fuchs: ‘Nije bila namjera da se napravi pandan vjeronauku nego još jedan predmet za učenike koji ne upisuju vjeronauk’

Screenshot

Kurikulum za novi izborni predmeta pod radnim nazivom Kritičko mišljenje, koji bi bio alternativa za učenike koji ne upisuju konfesionalni vjeronauk, izradilo je Ministarstvo znanosti i obrazovanja. Prijedlog je upućen u javnu raspravu.

Kako je rekao Radovan Fuchs, ministar znanosti i obrazovanja, nije bila ideja da se napravi pandan vjeronauku, nego još jedan predmet koji će biti ponuđen djeci koja ne upisuju vjeronauk.

“Radna skupina napravila je izvrstan posao i kreirala kurikulum koji je više od onoga što podrazumijeva sama izbornost. Predmet je moderno koncipiran da djecu od početka vodi prema kritičkom mišljenju i odvajanju onoga što je valjano od onoga što je nevaljano”, istaknuo je Fuchs. Nada se da će predmet ispuniti očekivanja.

Voditelj Radne skupine Bruno Ćurko rekao je da je kurikulum usmjeren prema nemanipulativnoj školi, odnosno, da djecu nastoji naučiti “kako misliti, a ne što misliti”.

Cilj je razvoj vještina koje podupiru kritičko mišljenje i da učenik može svoje mišljenje poduprijeti argumentima.



Naveo je raspravu o vuku i psu kao primjer za manje uzraste. U toj priči pas odustaje od slobode i odabire sigurnost, a vuku je draža sloboda.

“Iz mog iskustva pola djece bi se opredijelilo za jedno, a pola za drugo. Bitno je da su argumentirana mišljenja trebaju poštivati”, rekao je Ćurko.

Zaključio je da je predmet povezan sa skoro svim drugim predmetima koji postoje u školi.

Zamišljeno je da kurikulum mogu izvoditi nastavnici razredne nastave i oni koji predaju društveno-humanističku grupu predmeta, a predavat će se dva sata tjedno u svih osam razreda.

Novi predmet vjerojatno će se uvesti u školskoj godini 2023./2024. godina i naknadno će se odlučiti hoće li to biti frontalno u sve škole ili prvo u pedesetak eksperimentalnih škola.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI