NOVI OBRAMBENI SAVEZ RAZVIJA HIPERSONIČNO ORUŽJE! Članice zadovoljne dosadašnjim napretkom programa

Foto: Pixabay/Ilustracija

Ured britanskog premijera Borisa Johnsona u utorak je objavio kako će Britanija sa SAD-om i Australijom surađivati oko razvoja hipersoničnog oružja i kapaciteta za elektroničko ratovanje. Velika Britanije je to objavila nakon razgovora vođa novog obrambenog saveza AUKUS.

AUKUS je potaknuo Australiju da otkaže ugovor o nabavi francuskih podmornica i da se umjesto njih odluči za program podmornica na nuklearni pogon SAD-a i Britanije, što je narušilo odnose s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom.

Vođe AUKUS-a, Boris Johnson, američki predsjednik Joe Biden i australski premijer Scott Morrison kazali su da su zadovoljni napretkom programa podmornica na nuklearni pogon i s konvencionalnim naoružanjem te da će saveznici nastaviti surađivati i u drugim područjima.

“Također smo se obvezali započeti novu trilateralnu suradnju na nadzvučnom i protunadzvučnom oružju i kapacitetima elektroničkog ratovanja”, stoji u izjavi.

Kineski ambasador pri Ujedinjenim narodima Zhang Jun upozorio je da bi to u drugim dijelovima svijeta moglo izazvati krizu nalik onoj na Ukrajini.“Tko ne želi vidjeti ukrajinski krizu trebao bi se suzdržavati od stvari koje bi druge dijelove svijeta mogle odvesti u krizu poput ove. Kao što kineska izreka kaže: ako ti se ne sviđa, nemoj to nametati drugima”, rekao je Zhang.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI