NOVI NAPAD IZ BEOGRADA: ‘U mrtvačnici u Zagrebu leži 400 Srba’! Etničko čišćenje iz Oluje traje i danas!’

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Izaslanik srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića za rješavanje problema nestalih s Hrvatskom Veran Matić izjavio je u srijedu kako bi se Srbija trebala ispričati što nije bila učinkovitija u pronalaženju nestalih.

On je rekao kako u tri godine nije vidio niti jedan podatak koji je doveo do pronalaženja nestalih.

Matić je gostovao na konferenciji “Oluja, nekažnjeni zločin u Beogradu gdje je rekao kako je proces traženja nestalih sve usporeniji”, u organizaciji Udruženja obitelji nestalih i poginulih “Suza”, gdje je poručio da se “mora promijeniti način rada na obje strane, jer postoji zastoj u procesu pronalaženja nestalih i njihovoj identifikaciji”, objavila je agencija FoNet.

Kaže kako je pronalazak tijela, ekshumacija i pokop prioritet čak i pred potragom za ratnim zločincima.

Istaknuo je kako Srbija treba napraviti zajedničke timove s Hrvatskom te uključiti međunarodne institucije, poput Međunarodnog odbora Crvenog križa.



Ljiljana Krstić iz Povjerenstva za nestale osobe priopćila je podatak da se 1850 osoba vode kao nestale u akciji “Oluja” iz 1995. godine te da je od tog broja oko 1200 osoba bilo starije od 60 godina, a 540 su žene, rekla je Krstić, navodeći da je registrirano 36 grobnih mjesta.

Ekshumirano je 1050 tijela, a oko 700 identificirano, pa se za još 350 čeka potvrda identifikacije, rekla je Krstić, ustvrdivši da su ove godine identificirane samo dvije nestale osobe. Osim toga, dodala je kako se u mrtvačnici u Zagrebu nalazi 896 tijela te da je u oko 400 slučajeva riječ o osobama srpske nacionalnosti, citirala je agencija FoNet članicu Povjerenstva za nestale osobe.

Posebno je bio oštar Predsjednik Asocijacije izbjegličkih udruženja Srba iz Hrvatske Milojko Budimir. Poručio je kako Zagreb cijelo vrijeme opstruira identificiranje nestalih te da prikriva zločine i njihove počinitelja. Rekao je kako se Srbi i dalje iseljavanju iz Hrvatske te da “etničko čišćenje iz “Oluje” traje i danas.

Kaže kako to nikoga ne interesira jer je Hrvatska članica EU. Zaključio je kako nema dobrosusjedskih odnosa dok se ne riješi problem prognanih Srba.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI