NOVI MODEL MIROVINA: Evo tko sve ima pravo na dio mirovine preminulog supružnika

Pixabay

Mnogo toga se mijenja od 1. siječnja 2023. godine, a jedna od novina je i model mirovina. Obiteljska mirovina raste za 10 posto, a prvi put će udovice i udovci moći zadržati svoju osobnu mirovinu naslijediti dio mirovine preminulog supružnika. Do sada to nije bilo moguće.

Taj će model obuhvatiti više od 155 tisuća umirovljenika, a prosječno povećanje iznosit će oko 510 kuna.

Tko može steći pravo na takav model mirovine?

Prije svega, da bi netko stekao pravo na takav model, mora imati 65 godina. Također, u trenutku partnerove smrti, treba imati i sve druge uvjete za ostvarivanje prava na obiteljsku mirovinu, objavio je HRT.

“Primjerice, da su u trenutku smrti bračnog druga imali 50 godina života ili su se brinuli za djecu, znači obavljali su roditeljsku dužnost. I, sljedeće – da zbroj osobne mirovine i dijela obiteljske mirovine ne prelazi 80 aktualnih vrijednosti mirovine što je trenutno 6212 kuna”, rekla je Melita Čičak, ravnateljica Uprave za mirovinski sustav u ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.Što sve treba učiniti da bi se došlo do dijela mirovine preminulog supružnika?

Nisu svi slučajevi isti pa će stoga svaki korisnik moći u Zavodu za mirovinsko osiguranje dobiti informaciju koji mu se model najviše isplati.

“Korisnici koji koriste samo obiteljsku mirovinu, a nije im priznato pravo na osobnu mirovinu, trebat će prije zahtjeva za isplatu dijela obiteljske podnijeti zahtjev za ostvarenje prava na osobnu mirovinu ili obiteljsku”, istaknula je Maja Čakarun, predstojnica Ureda za odnose s javnošću HZMO-a.

Treba istaknuti kako novi Zakon stupa na snagu 1. siječnja 2023., a za njegovu provedbu utrošit će se oko milijardu i 400 milijuna kuna.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI