NOVI MINISTRI ŽIVE S MAMAMA I TATAMA: Pojačanja u Vladi ko crkveni miševi!

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Mladi, perspektivni, ambiciozni, uspješni i obrazovani. Tako je premijer Andrej Plenković predstavio nove ministre u svojoj rekonstruiranoj vladi. Ljudi koji su ovih dana preuzeli neke od najvažnijih resora u državi možda i odgovaraju Plenkovićevim opisima, no čini se da mlade HDZ-ove nade proživljavaju istu sudbinu kao i mnoge mlade hrvatske obitelji. Naime, svih troje novih ministara prijavilo je da živi kod mame i tate, odnosno kod roditelja. 

Novi ministar gospodarstva Davor Filipović, nesuđeni zagrebački gradonačelnik koji je ujedno profesor na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu te član Nadzornog odbora INA-e, ali i donedavni član NO-a Hrvatskih šuma, što su pozicije koje su mu osiguravale primanja od oko 35 do 40 tisuća kuna mjesečno, posjeduje stan od 72 m2 u Zagrebu koji iznajmljuje Hrvatskom saboru. Taj stan Sabor trenutno iznajmljuje utjecajnom dalmatinskom HDZ-ovcu Anti Sanaderu, a budući da se ta nekretnina ‘renta’ još od 2006., kroz nju su prošli i bivši HDZ-ovi zastupnici Jure Bitunjac i Željana Kalaš. Obitelj Filipović posjeduje još jedan stan u Zagrebu od 82 m2 i također ga iznajmljuje Saboru još od 2011., u njemu trenutno stanuje vukovarski gradonačelnik i predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava, koji je do sukoba s premijerom Plenkovićem bio član Filipovićeve stranke. Kod najma stanova stranački kriterij nije bitan pa su tako kroz ovaj drugi stan Filipovićeve majke ranijih godina prodefilirali SDP-ov Damir Mateljan i njegova stranačka kolegica Lidija Bagarić. Ministar Filipović živi u stanu oca Ivice Filipovića od 81 m2 koji se nalazi na zagrebačkoj Peščenici. 

Novi ministar rada Marin Piletić, profesor hrvatskog jezika i povijesti, gradonačelničku dužnost u Novskoj obnašao je volonterski, dok je paralelno s time kao saborski zastupnik zarađivao 16.975 kuna. Na popisu nekretnina Piletić je naveo naslijeđenu kuću s okućnicom od 1304 m2 u Lovreću koju je procijenio na 300.000 kuna. Piletić je inače suvlasnik te nekretnine, a i on je, baš poput Filipovića, prijavio da živi kod roditelja, odnosno kod oca. 

Potpredsjednica Vlade iz SDSS-ovih redova Anja Šimpraga u Sabor je ušla kao zamjena za svojega kolegu Borisa Miloševića, a s obzirom na to da mlada SDSS-ovka nije iz Zagreba, stan u Zagrebu vjerojatno će joj plaćati porezni obveznici, što je uostalom praksa i sa svim ostalim ministrima u Plenkovićevoj vladi. Kao saborska zastupnica zarađivala je 15.125 kuna mjesečno. 

Ni Šimpraga, baš kao ni njezin kolega iz Novske, nema ušteđevinu pa bi se iz popisa imovine novih Plenkovićevih mladih i obrazovanih kadrova moglo zaključiti da žive skromno kao crkveni miševi. 



Facebook Comments

Loading...
DIJELI