NOVI MINISTAR FINANCIJA PRED ZASTUPNICIMA: Plenković: ‘On je stručnjak koji dolazi na ovo mjesto u najboljim godinama, u punoj životnoj snazi’

Screenshot/N1

Nakon odlaska Zdravka Marića, u četvrtak se pred Odborom za financije u Hrvatskom saboru predstavlja Marko Primorac kojem bi oni trebali iskazati povjerenje za obavljanje dužnosti novog ministra financija.

Predlaže ga Vlada, a predstavlja premijer Andrej Plenković. Primorac na sjednici odgovara na pitanja članova Odbora.

“Zadovoljstvo mi je da mogu predstaviti kandidata za novog ministra financija. Riječ je o gospodinu Marku Primorcu, izvanrednom profesoru na Ekonomskom fakultetu, on je specijalist za javne financije, za poreznu politiku, za fiskalnu decentralizaciju. Do sada je, uz akademsku karijeru, bio i konzultant Svjetske banke i MMF-a. Ima vrlo značajno akademsko i međunarodno iskustvo, u političkom smislu on je od 2018. do 2020. bio i savjetnik tadašnje predsjednice Republike. Izdvojio bih i njegovu dosadašnju suradnju s Ministarstvom financija, bio je u raznim radnim skupinama koje su se bavile nizom poreznih reformi”, rekao je Plenković prilikom predstavljanja kandidata za mjesto ministra financija.

Dodao je kako je Primorac “stručnjak koji dolazi na ovo mjesto u najboljim godinama, u punoj životnoj snazi”.

“Ima 38 godina, isto kao i novi ministar gospodarstva. Oni su ujedno i kolege na Ekonomskom fakultetu. To su ljudi u punoj energiji, s velikim znanjem, ali isto tako značajnim iskustvom, komunikacijskim vještinama i timskim radom, mogućnostima da sovjim znanjem i kreativnošću pridonesu A – u provedbi programa Vlade, B – u pronalaženju rješenja za različite krizne situacije s kojima smo suočeni”, istaknuo je premijer.Bivši ministar financija SDP-ov Boris Lalovac pitao je premijera znači li nastavak poreznih izmjena daljnje rasterećenje neoporezivog dijela dohotka jer u ovim inflatornim vremenima realne plaće ne mogu stizati inflaciju.

Plenković je odgovorio kako smo “danas u fazi predstavljanja novog ministra, o konkretnim potezima govorit ćemo kasnije kada on pohvata sve konce, mora napraviti primopredaju s bivšim ministrom Zdravkom Marićem”.

“Podshetit ću, vi kada ste bili ministar financija, 915 tisuća građana bilo je izvan poreznih škara, našim poreznim reformama izvan poreznih škara je 1,880 milijuna građana. Naš cilj su uvijek daljnja porezna rasterećenja”, rekao je premijer.

Inače, Hrvatski sabor u petak ima svoju zadnju sjednicu na kojoj zastupnici neće raspravljati nego samo glasati o povjerenju novom članu vlade. Da bi bio potvrđen potrebna je obična većina od 76 glasova, a nakon glasanja slijedi dvomjesečna stanka za zastupnike koja će trajati do 15. rujna.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI