NOVE PREVARE U ZAGREBU: Policija savjetuje građane kako se treba ponašati u slučaju sumnjivih poziva i dolazaka nepoznatih posjetitelja

Pixabay

U Zagrebu se odvija nova vrsta prijevare na koju građane upozoravaju iz zagrebačke policije.

Kako to izgleda? Prevaranti najprije nazovu žrtve i predstavljaju se kao službene osobe, a nakon toga im dođu kući i oduzmu novac i nakit.

“19. kolovoza oko 12 sati na Peščenici, I. Kozari put, nakon prethodnog telefonskog poziva nepoznate muške osobe koja se lažno predstavila 82-godišnjakinji kao službena osoba, oštećena je povjerovala u lažnu priču, nakon toga su dvojica nepoznatih počinitelja po dogovoru došla na adresu stanovanja te im je oštećena predala novac”, rekli su u policiji.

U ovom slučaju materijalna šteta iznosila je nekoliko desetaka tisuća kuna.

Prošlog mjeseca dogodila se slično.“Između 18. i 31. srpnja (prijavljeno 19. kolovoza) u Susedgradu, Josipa Pupačića nepoznati se počinitelj u više navrata putem telefona lažno predstavljao 81-godišnjakinji kao službena osoba da bi ju doveo u zabludu o novcu i nakitu koji ima. Na prijevaran način ju naveo oštećenu da mu preda novac i nakit”, navela je policija.

Materijalna šteta iznosila je nekoliko desetaka tisuća kuna.

Policija savjetuje

Policijska uprava zagrebačka upozorava svoje građane da budu oprezni s “nepoznatim gostima”, pa čak i s onima koji prethodno nazovu kako bi “najavili” svoj dolazak.

Kod nenajavljenih posjeta nepoznatih osoba, ne otvarajte kućna vrata dok ne provjerite tko je i što želi. Ne nasjedajte na trikove poput raznih ponuda i prodaje.

Budite sumnjičavi, ne otvarajte vrata ni sumnjivim službenim osobama, dok vam prvo ne pokažu službenu ispravu ustanove koju zastupaju (policajci, bankari, električari, serviseri, instalateri Interneta i slično).

Ako sumnjate na osobe koje Vam se na taj način predstavljaju, odmah nazovite 192, prijavite takve slučajeve i zapamtite što više detalja o tim osobama kako bi nam pomogli u njihovom pronalasku.

Suradnja građana i policije

– Zapamtite izgled osobe.

– Ako je moguće zapišite registarsku oznaku vozila s kojim se koristi nepoznata osoba, boju, marku ili druge karakteristične podatke.

– Ne dirajte stvari koje je dirao počinitelj kako se ne bi uništili tragovi koji mogu poslužiti za otkrivanje i hvatanje počinitelja.

– Možda ste posramljeni što ste dozvolili biti prevareni, ali ako ne prijavite, prevarant će, dok broji od vas ukradene vrijednosti, vrebati novu žrtvu i novu priliku.

– S punim povjerenjem prijavite ovakve prijevare policiji na 192.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI