NOVE NAPETOSTI NA RELACIJI SRBIJA-KOSOVO: Vučić opet negoduje! Ne vidi smisao dijaloga s vlastima u Prištini

Foto: Milos Tesic/ATAImages

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić pozvao je u ponedjeljak međunarodnu zajednicu da reagira u povodu aktivnosti specijalnih postrojbi kosovske policije (ROSU) na sjeveru Kosova i poručio da će, ako akcija izostane, Srbija posegnuti za mjerama koje “neće biti bezbolne za drugu stranu” u ekonomskom smislu.

Vučić je kazao kako u aktualnim okolnostima “ne vidi smisao dijaloga” s Prištinom jer prištinske vlasti ne provode u djelo Briselski sporazum postignut pod okriljem Europske unije, po kojem su se, među ostalim, obvezale i na formiranje Zajednice srpskih općina na teritoriju Kosova.

Postrojbe ROSU od ranog jutra su u neposrednoj blizini dva prijelaza na sjeveru Kosova – Jarinju i Brnjaku – gdje osiguravaju primjenu uredbe vlasti u Prištini da se izdaju privremene tablice na graničnim prijelazima za automobile koji iz Srbije ulaze na kosovski teritoriji sa srpskim tablicama.

Premijer Kosova Albin Kurti rekao je da „uspostavljanje reciprociteta za postavljanje privremenih kosovskih tablica za automobile sa srpskim registarskim oznakama nije želja Kosova, već nametanje Srbije“.

Priština drži da je ta akcija legitimna, te da je odluka donesena “u dogovoru s međunarodnim partnerima”.



“Odluka je legitimna zbog toga što, unatoč činjenici da je Kosovo pustilo građane iz Srbije da se slobodno kreću svojim vozilima na Kosovu, Srbija primorava građane Kosova da postave probne registarske tablice za ulazak u Srbiju”, rekao je kosovski ministar unutarnjih poslova Xhelal Svecla i na srpskoj jeziku zatražio od lokalnog stanovništva na sjeveru da ne blokira ceste.

Vučić je na izvanrednoj konferenciji za medije u ponedjeljak navečer pozvao sunarodnjake na Kosovu da “budu mirni i ne nasjedaju na provokacije”, naglasivši kako je Srbiji ključni cilj da “očuva mir i stabilnost”, ali i da je “kraj ucjenama”.

Srbijanski predsjednik je inzistirao da međunarodna zajednica i Europska unija kažu postoji li i dalje Briselski sporazum kao obvezujući dokument za obje strane ili ne.

“Vuku nas za nos 3076 dana i mi trpimo zbog mira i stabilnosti. Ili će taj sporazum biti proveden u djelo ili ne postoji – EU treba reći postoji li sporazum ili ne postoji i to vrlo brzo. Naše strpljenje nije bezgranično”, poručio je srbijanski predsjednik.

Vučić je pozvao da se “smanji stopa licemjerstva koja je neizdrživa prema Beogradu” jer Priština “selektivno primjenjuje mjere koje joj odgovaraju”.

Glasnogovornik Europske komisije Peter Stano poručio je u ponedjeljak da bi “trebalo zaustaviti napetosti koje dolaze s obje strane” i da je “dijalog mjesto za rješavanje takvih sporova”.

“Pomno pratimo situaciju i želim naglasiti da je sloboda kretanja temeljni uvjet EU i očekujemo da će Kosovo i Srbija to promovirati. Pozivamo obje strane da se suzdrže i smanje tenzije. Odmah i bez odgode”, citirali su beogradski i prištinski mediji poruku iz Bruxellesa.

Vučić je naglasio da mu je “dosta poziva objema stranama” i zatražio od svih “koji pozivaju Beograd i Prištinu na suzdržanost” da kažu “šta je Srbija učinila, čime je napala ili ugrozila drugu stranu”, osim što u Prištini “govore da ih se ne poštuje kao državu”.

Veleposlanstvo SAD-a u Prištini zatražilo je tijekom dana od Kosova i Srbije da se „suzdrže i odmah smanje tenzije” nastale nakon kosovskog uvođenja mjera reciprociteta s prometnim tablicama.

“Pridružujemo se Europskoj uniji u pozivu Kosovu i Srbiji da se suzdrže od daljnjih jednostranih akcija i da smanje tenzije – odmah, bez odgode“, objavilo je veleposlanstvo SAD-a na Twitteru.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI