NOVE BEROŠEVE MUDROLIJE: Za sve punoljetne građane uvodi novu zdravstvenu obvezu

Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

Ministar zdravstva Vili Beroš osmislio je za sve punoljetne građane novu zdravstvenu obvezu.

U skorije vrijeme planira se uvođenje obveznih, za građane besplatnih, općih sistematskih pregleda, kako bi se na vrijeme otkrile bolesti i time spasili brojni životi, ali i povećala kvaliteta zdravog života građana, piše u nedjelju Jutarnji list.

Riječ je paketu reformskih mjera koje se odnose na preventivu.

Ministarstvo zdravstva pokreće sistematske preglede za sve građane koji će se ciljano provoditi po dobnim skupinama i spolu, a obavljati se ili jednom godišnje ili jednom u dvije godine, ovisno o dobnoj skupini.

Uz navedene sistematske preglede koji će biti organizirani u okviru jednog dana, bez potrebe za dugim izostancima s posla ili čekanjima unutar sustava, novost je i mogućnost da pacijent ocijeni pregled.



Hoće li se to uvesti ili neće, odluku će u skoro vrijeme donijeti struka. Uz Ministarstvo zdravstva, Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) preglede bi financirali u okviru zdravstvene zaštite.

Kako se doznaje, pregledi bi bili besplatni ali i obvezni, no zasad se ne spominje što ako netko ne vodi brigu o zdravlju i propusti pregled.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI