Novcem Sauchinih putnih naloga plaćeno tajno praćenje Bože Petrova i Mostovaca!?

Patrik Macek/PIXSELL

Je li Pnuskok, dok je na njegovom čelu bio SDP-ovac Mario Bertina, uistinu pratio neke istaknute članova Mosta, prije svega Božu Petrova, kako je to svojedobno tvrdio i Nikola Grmoja i je li dio novca iz afere 'Putni nalozi' doista bio iskorišten za te svrhe?

Iz izvora bliskih bivšem SDP-ovcu Slavku Liniću ovih je dana procurila informacija kako postoje ozbiljne indicije da je dio novca iz afere “Putni nalozi”, koja ovih dana potresa glavnu oporbenu stranku, navodno, išao za potrebe financiranja djelatnika Pnuskoka koji su, u fušu, pratili pojedine istaknute članove Mosta, odmah nakon parlamentarnih izbora održanih 8. studenoga 2015. godine. Naime, tada su se za naklonost Mosta tukle dvije najveće stranke u zemlji – i Karamarkov HDZ i Milanovićev SDP, jer bez njih niti jedna stranka nije  mogla složiti parlamentarnu većinu u Hrvatskom saboru. Navodno je iza cijele te akcije stajao tadašnji šef Pnuskoka, Mario Bertina.

Na tragu ovih novih informacija koje su iscurile iz krugova bliskih Slavku Liniću, a koje, dokaže li se njihova istinitost, bacaju novo svjetlo na cijelu aferu “Putni nalozi”, valja se prisjetiti i da je glasnogovornik Mosta nezavisnih lista, Nikola Grmoja, u jednom intervjuu na televiziji N1 početkom siječnja 2016. godine, ustvrdio  da je Pnuskok, nakon parlamentarnih izbora pratio čelnika te stranke, Božu Petrova, u akciji koja, tvrdi, nigdje nije zavedena.

Između ostalog i to je bio jedan od jačih razloga zašto je Most u pregovorima s Karamarkovim HDZ-om inzistirao na čelnom mjestu u Ministarstvu unutarnjih poslova, jer je, kako je Grmoja tada govorio, riječ o ključnom resoru kad je riječ o borbi protiv korupcije.

Nezakonito praćenje

Na pitanje novinara, ne bi li i HDZ mogao provesti borbu protiv korupcije, Grmoja je tada uzvratio  kako dosadašnje iskustvo s HDZ-om i SDP-om govori drukčije. “Ako ćemo se voditi iskustvom koje imamo i onim što su radili HDZ i SDP, ta iskustva nisu baš najbolja. Mislimo da građani očekuju nekog neovisnog, tko neće gledati tko je kakvog stranačkog dresa, tko neće biti selektivan u tome. Imali smo sada slučaj, ako gledamo kako se Pnuskok ponašao prema Mostu, imamo nekakve indicije da je gospodin Petrov bio kroz cijelo ovo vrijeme praćen, da je postojala i akcija koja, doduše, nije nigdje zavedena i smatramo da je to nedopustivo korištenje aparata koji bi trebao služiti isključivo u sigurnosne mjere, zaštitu građana i nacionalne sigurnosti ili obračun s kriminalom, a ne da se koristi u svrhu političkih obračuna”, rekao je tada Grmoja.



I kada se pomislilo da je ta afera zauvijek ostala zaboravljena u ropotarnici povijesti razotkrivanjem nove – one oko putnih naloga i dizanja velikih količina novca iz državne blagajne, zbog čega Uskok  izravno tereti Tomislava Sauchu, bliskog suradnika bivšeg premijera i predsjednika SDP-a, Zorana Milanovića – ponovno se aktualizira priča oko navodnog nezakonitog praćenja Bože Petrova i ostalih istaknutih članova Mosta.

Bivšeg šefa Pnuskoka čekaju neprospavane noći?

A ponovnim aktualiziranjem te priče, njezini su glavni akteri, navodno, u velikoj panici.  Navodno ih više nema ni u Taču u kojem je, kako se u kuloarima priča ovih dana, utrošen znatan dio sredstava financiran iz fiktivnih putnih naloga. No, priča se tu ne zaustavlja, pa se govori kako je, navodno, bilo još takvih slučajeva zbog kojih glavne aktere, ali i bivšeg šefa Pnuskoka, Bertinu, čekaju neprospavanje noći.

Navodno je taj predmet dugo stajao kod Cvitana u ladici, zbog čega su u HDZ-u počeli  tražiti osobu koja bi bila sposobna preuzeti čelnu funkciju u DORH-u.

Krivičar

To, što do sada nisu u tome uspjeli, objašnjavaju banalnim razlogom da među kandidatima nema krivičara. A, gdje to piše da šef DORH-a mora biti krivičar?

Inače, valja podsjetiti da je do sada, od 2000. godine, jedini HDZ-ov kandidat na funkciji šef-a DORH-a, bio  Berislav Živković. Svi drugi, od Radovana Ortinskog, preko Mladena Bajića i napokon Dinka Cvitana, bili su SDP-ov kadar. Danas se Cvitan, koji je puno toga morao zataškati oko bivšeg premijera Zorana Milanovića, polako okreće prema Mostu, vjerujući da bi ga Most mogao spasiti od HDZ-ove smjene.

No, HDZ nije više spreman mjesto čelnog čovjeka DORH-a prepustiti Mostu, niti ostaviti prilično iskompromitiranog Cvitana da i dalje obnaša tako odgovornu funkciju. Ili možda je?

Facebook Comments

Loading...
DIJELI