Nova/stara shopping destinacija za Hrvate: Kolone automobila i autobusa na ulicama Velike Kladuše i Bihaća

Dusko Jaramaz/PIXSELL

Slovenci i Hrvati prelaze granicu u potrazi za jeftinijim gorivom, namirnicama i brojnom drugom robom

Kolone automobila i autobusa vikendom i praznicima stižu u Bihać, Veliku Kladušu i Cazin, uglavnom s hrvatskim i slovenskim registracijama, javlja Al Jazeera Balkans.

Slovenci i Hrvati prelaze granicu u potrazi za jeftinijim gorivom, namirnicama i brojnom drugom robom.

Ulice Kladuše, Bihaća i Cazina prepune su vikendima, a organizacija je na visokom nivou. Parking je vrlo tražen i nerijetko se plaća euro, a prolazi svaka valuta – kune, euri, konvertibilne marke.

Gradi se sve više trgovačkih centara. Samo u Bihaću, u neposrednoj blizini granice s Hrvatskom ih je desetak, a sličan je broj i u druge dvije općine.

U Gradskoj upravi Bihaća sve više razmišljaju da ovu situaciju pokušaju iskoristiti za razvoj turizma. Čine se napori da grad što ljepše izgleda. Proradili su i semafori, u svemu pomažu i građani.



Proteklih božićnih i novogodišnjih praznika gužve su bile nezapamćene. Dolazili su brojni turoperatori iz Slovenije i Hrvatske, a najavljuju i nove i češće ture, piše Al Jazeera.

Zadovoljni su svi – i gosti i domaćini. Jedni zbog jeftine kupovine, drugi zbog toga što barem vikendom i praznicima putevi vode u Bosansku krajinu i u Bosnu i Hercegovinu.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI