NOVAKOVIĆ O NOVOM ZAKONU O SUKOBU INTERESA: ‘Umjesto kukavičkog opravdavanja sudskom praksom, neka izravno kažu da ne žele povjerenstvo’

Foto: Zarko Basic/PIXSELL

Predsjedica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Nataša Novaković komentirala je donošenje novog Zakona o sukobu interesa.

Nakon što je udruga GONG organizirala okrugli stol oko novog zakona, na kojemu nije bilo sugovornika iz Ministarstva pravosuđa, Novaković komentira kako je to bila dobra prilika za razgovor te izražava žaljenje što nije došao nitko iz ministarstva.

“Naša radna skupina koja je radila na zakonu imala je unisono mišljenje oko nekih nama bitnih stvari i voljela bih da je netko iz Ministarstva pravosuđa došao da posluša argumente i druge strane. Doista se moglo razgovarati i ja nisam za jednoumlje, moguće je da jedna strana nije u pravu, ali ako dođete u radnu skupinu gdje imate jedan zauzeti stav i ne dajete mogućnost da netko ima drugo mišljenje, vrlo je žalosno što nitko nije bio na okruglom stolu”, rekla je Novaković u Novom danu N1.


“Rasprava je bila zanimljiva i mislim da su svi sugovornici došli do istog zaključka, a to je da iako nekom tko se time ne bavi ovaj zakon ima veliko poboljšanje, nama koji smo u tome jasno je da su ta poboljšanja tehnička, a ne strateška”, dodala je.

Rekla je da u novom zakonu ima i elemenata koji su dobri, ali i nekih koji nisu.“Ima stavka koja kaže da ako ne dostavite dokumentaciju, piše se novčana kazna, ali zapravo, ako netko ne želi dostaviti dokumentaciju, 1000 kuna kazne neće ga potaknuti da to učini”, rekla je Novaković.

“Najbitnije, Povjerenstvo koje se bavilo i etikom i integritetom želi se iz tog dijela maknuti. Najgore je što se pravda da se ovakav zakon donosi zato što je sudska praksa takva, a to je podcjenjivački prema ljudima koji tu nešto razumiju, a drugo – vrlo kukavički. Ako želite da Povjerenstvo ostane tijelo koje je preventivno, onda ćete u novi zakon inkorporirati i to da to tijelo može.

Ali donositi novi zakon, s istim sadržajem tako da Povjerenstvo ne može postupati po tom sadržaju, zapravo je volja zakonodavca. Moram reći da bi onda bilo fer da zakonodavac kaže da to ne žele, a ne da je razlog sudska praksa”, rekla je Novaković.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI