NOVAKOVIĆ IRONIČNO ODGOVORILA PLENKOVIĆU: ‘Ako me premijer poziva na politički angažman, razmislit ću’

Photo: Davor Puklavec/PIXSELL

Predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Nataša Novaković i Frane Staničić s Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu u Točki na tjedan razgovarali su o novom Zakonu o sprečavanju sukoba interesa.

Staničić smatra da je zakon svakako poboljšanje u odnosu na stanje koje postoji.

“Bitno je proširen krug obveznika primjene zakona, postoji određeno povećanje sankcije za nepoštivanje odredaba i ono što bi posebno naglasio je skraćivanje postupka. Imamo jedinstven postupak, jednu odluku i skraćenje pravne zaštite. Budući da je za pravnu zaštitu zadužen samo Visoki upravni sud RH”, kaže.


Novaković pak kaže da bi netko tko se ne bavi tom temom mislio da je to korak naprijed.

“Načelno bi se moglo gledati da je to super. Netko tko prati rad Povjerenstva, taj netko zna da ovo ne može biti korak unaprijed. Mi to kao Povjerenstvo ne smatramo nekim iskorakom, pogotovo u smjeru borbe protiv korupcije”, komentirala je.Premijer Andrej Plenković u Hrvatskom saboru je dao izjavu o izmjenama Zakona, ali je rekao kako neki iz Povjerenstva očito imaju i političke ambicije. Novaković kaže da joj je drago što se premijer bavi njenim karijernim putem, ali da je očito loše informiran.

“Povjerenstvo je zatražilo da se u novi Zakon o sprečavanju sukoba interesa stavi godinu dana coooling off i da bude u kontekstu politike. Dakle, da se godinu dana ne možemo politički angažirati. To  u zakonu nije prošlo i to je tako”, rekla je Novaković.

Rekla je da u ovom trenutku doista nema baš nikakvih političkih ambicija.

“Ako je to neki poziv ili izazov, razmislit ću o tome”, prokomentirala je cinično Novaković na premijerovu izjavu.

Staničić se osvrnuo na članak 5. Zakona koji govori o ponašanju dužnosnika.

“Što se tiče članka 5, iz njega je manje više jasno kako se dužnosnik ne bi smio ponašati. Ono što je bitno i što stvarno treba naglasati, Povjerenstvo nikada nije bilo etičko tijelo. Postoji li u RH neko tijelo koje je u isto vrijeme etičko tijelo i upravno tijelo? Zašto bi onda jedino u pravnom poretku RH bilo etičko i upravno tijelo? Upravni postupak završava upravnim aktom. Ja čvrsto smatram da se ne može govoriti o Povjerenstvu i kao etičkom tijelu, već samo upravnom”, smatra on.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI