NOVA ULOGA BIVŠE PREDSJEDNICE! Grabar-Kitarović u komisiji koja odlučuje o nevjerojatno važnoj stvari!

Cropix

Nedavno imenovana kao članica Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) bivša predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović već je pronašla svoj resor. Ona je naime na prijedlog predsjednika MOO-a Thomasa Bacha imenovana u Komisiju za određivanje budućih domaćina olimpijskih igara gdje je zamjenila Filipinku Mikee Kojuangco-Jaworski.

Grabar-Kitarović odlučivat će o domaćinu olimpijskih igara u komisiji u kojoj su još predsjednica Norvežanka Kristin Kloster AasenFilomena Fortes sa Zelenortskih Otoka, Kineskinja Lingwei Li, Dominikanac Luis Meija Oviedo i Kanađanin Dick Pound kao članovi MOO-a te Brazilac Andrew Parsons kao predsjednik Međunarodnog paraolimpijskog odbora, Novozelanđanka Sarah Walker kao predstavnica sportaša, Kenijac Paul Tergat kao predstavnik Nacionalnih olimpijskih odbora i Talijan Francesco Ricci Bitti kao predsjednik Udruge međunarodnih saveza ljetnih olimpijskih sportova.

Očito je da predsjednik MOO-a vidi potencijal naše bivše predsjednice koja će sada djelovati u Komisiji ustanovljenom kako bi se uspostavio stalni dijalog s ciljem kreiranja interesa gradova/regija/zemalja i nacionalnih olimpijskih odbora za olimpijske igre, uspostavljanje dviju budućih komisija koje će birati domaćine ljetnih, odnosno zimskih OI, zadržavanje čarolije olimpijskih igara kao jedinstvenog iskustva za sve najbolje svjetske sportaše, kao i davanje većeg utjecanja skupštini MOO-a u izboru buućih domaćina Igara.

No, Grabar-Kitarović direktno će utjecati tek na olimpijske igre 2030. godine jer domaćini triju idućih već su definirani. S druge strane, nema utjecaja ni na dvoje zimske Igre jer one planirane za 2022. održat će se u Pekingu, a Milano i Cortina d’Ampezzo bit će domaćini 2026. godine.

Facebook Comments



Loading...
DIJELI