NOVA PROMJENA OBRAČUNA STRUJE: HEP najavio velike izmjene, evo što se sve mijenja

Foto: Tom Dubravec / CROPIX

Građani su neprekidno suočeni s promjenama plaćanja nekih računa, a jedna od najnovijih promjena je novi obračun struje.

HEP je na svojim stranicama objavio da dolazi do promjene pravila za obračun struje. Nekoliko je promjena, a jedna od njih je broj akontacijskih računa što znači da se mijenja broj uplatnica. Po novome, umjesto ranijih šest, dolazit će ih pet.

Druga novost je da se obračun za prethodno razdoblje i nova akontacijska rata neće morati plaćati u istom mjesecu jer će akontacijska rata stizati mjesec ranije.

No, vjerojatno najveća novost je iznos koji piše na računu. Akontacijske rate više neće biti sve jednake, već će se iznos razlikovati na svakom računu. Dakle, kupci će plaćati po potrošnji, ali u različitim obrocima.

Jedna od promjena je i ta da će se po novome moći odabrati drugi način na koji dolaze računi – sezonski ili linearni model za one korisnike koji imaju manju potrošnju. Zahtjev za prelazak iz modela u model moguć je na zahtjev kupca, ističu u HEP-u.



Te će promjene zahvatiti 1,.5 milijuna kućanstava u Hrvatskoj.

Za sve kupce, bez obzira na odabranog opskrbljivača, model potrošnje određuje HEP ODS.

Treba napomenuti kako se inicijalno svi kupci svrstavaju u takozvani “Opći model”. Taj model podrazumijeva različit iznos akontacija po mjesecima, ali je njihov ukupan zbroj temeljen na potrošnji adekvatnog prethodnog razdoblja.

Razlike u iznosima ovisit će o regiji kojoj kupci geografski pripadaju, odnosno karakteristikama potrošnje u pojedinim područjima Hrvatske i to sukladno Pravilima primjene nadomjesnih krivulja opterećenja HEP ODS-a.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI