NOVA PODVARIJANTA OMIKRONA HARA EUROPOM: Kolektivni imunitet pada, a vlade ukidaju ograničenja

Foto: Marko Lukunic/Pixsell

Zapadna Europa posljednjih dana bilježi ponovni porast broja zaraženih koronavirusom. Znanstvenici tvrde kako je došlo do nove i zaraznije podvarijante omikrona. Do toga je došlo zbog ukidanja mnogih epidemijskih mjera, a doprinijelo je i slabljenje kolektivnog imuniteta.

Tako je u Francuskoj broj novozaraženih porastao za više od trećine, od prošlog ponedjeljka, kada su ukinuli mnoga ograničenja. Slično je i u Njemačkoj, čija je vlada tijekom vikenda odlučila ukinula neke mjere. Ujedinjeno Kraljevstvo bilježi zarazu kod svake dvadesete osobe, ali njihova vlada ukinula je ograničenja koja se tiču međunarodnih putovanja, dok je Italija najavila ukidanje skoro svih ograničenja do 1. svibnja.

Epidemiolozi naglašavaju kako je za rast broja slučajeva zaraze zaslužna podvrsta omikrona, BA.2,. Prema njihovim procjenama ta podvarijanta zaraznija je za oko 30 posto od prethodne.

“Zabrinutost javnosti u pogledu virusa trenutačno najmanja od početka pandemije”, kazao je profesor stanične mikrobiologije na sveučilištu u Readingu Simon Clarke.

“Varijanta BA.2 vjerojatno je zaslužna za rast broja zaraza, što govori o tome koliko se brzo može promijeniti situacija s pojavom novih oblika virusa”, dodao je za Science Media Centre.



Neke države uvode i četvrtu dozu cjepiva. Osim Francuske, u Engleskoj će četvrta doza biti osigurana za stanovnike domova za starije i nemoćne, ljude starije od 75 godina te za one oslabljenog imuniteta, objavila je u nedjelju britanska zdravstvena služba.

Ipak, Svjetska zdravstvena organizacija upozorila je na to da vjerojatnost pojave novih varijanti može narasti ako bogatije zemlje nastave docjepljivati svoje stanovnike, dok u drugim državama mnogi nisu primili ni prvu dozu.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI