NOVA OPREMA ZA CARINU: Prošle godine izdano čak 140 kaznenih prijava zbog najtežih oblika krijumčarenja

foto HINA/ Admir BULJUBAŠIĆ/ abu

Carinska uprava nabavila je novu opremu u vrijednosti od 7,5 milijuna kuna. Ravnatelj Carinske uprave Mario Demirović izjavio je kako je 2021. godine izdano 140 kaznenih prijava zbog najtežih oblika krijumčarenja na vanjskim granicama EU-a. Istaknuo je da nabavljena oprema i alat omogućuju da carinske pretrage u što manjoj mjeri ometaju promet kroz granične prijelaze, a da pretrage istovremeno budu brže i efikasnije.

Oko 12.700 prekršajnih naloga izdano je godišnje, od kojih se 60 posto odnosi na prekršaje zabilježene na vanjskim granicama, istaknuo je Demirović.

”To znači da naša vanjska granica trpi iznimno veliki pritisak prometa, a to povlači i našu odgovornost da taj promet teče nesmetano”, naglasio je.

Carinska uprava istaknula je kako je nabavljeno 3000 komada raznih alata, od videoskopa, endoskopa, sitnog mehaničarskog alata, testera za droge, laserskih uređaja i slično, koji će koristiti uglavnom kao pomoć carinicima u pregledima i pretragama prijevoznih i prijenosnih sredstava na što manje invazivan način, posebice teško dostupnih i prikrivenih prostora koji se uobičajeno koriste za skrivanje i krijumčarenje cigareta i droga.

Facebook Comments



Loading...
DIJELI