NOVA INTENDANTICA HNK ZAGREB: ‘Intendant nacionalnog kazališta nije poput izbornika nogometne reprezentacije’

Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

Novoizabrana intendantica HNK Zagreb Iva Hraste Sočo, čiji mandat počinje 1. rujna 2022. govorila je za N1 o tome je li intendant HNK-a u Zagrebu nešto kao izbornik nogometne reprezentacije.

Odgovorila je kako je “HNK u Zagrebu najveće nacionalno kazalište, najveća kazališna institucija”.

“Ne bih rekla da je to reprezentacija jer u RH postoji stvarno puno umjetnika, mi imamo vrlo vibrantnu i živu nezavisnu scenu”, istaknula je Iva Hraste Sočo.

Ona je operna pjevačica, a radila je u diplomaciji i javnoj administraciji.

Na upit o tome što je to što je kvalificira da vodi nacionalnu kazališnu kuću kaže da je to upravo – svestranost.



Na natječaj su se javile tri osobe, samo dvije ozbiljne kandidatkinje, a Hraste Sočo kaže da se ona na prijavu odlučila i zbog poticaja koji je dobila od kolega.

“Sigurno je to izazovan zadatak. Važno je znati i da se na natječaj prijavljuje s programom koji mora sadržavati upravljačke, programske i financijske smjernice. To je natječaj, osim programa koji smo morali napisati, morali smo zadovoljiti i osnovne kriterije. Traži se visoko obrazovanje, ja imam doktorat znanosti. Moramo imati zamjetan doprinos hrvatskoj kulturi, određeni staž u kulturi. Nije to sam program. Nisam vidjela program Dubravke Vrgoč pa to ne mogu komentirati, ministrica je rekla da su oba programa bila dobra, ali da se zbog upravljačkog segmenta odlučila povjeriti tu dužnost meni”, naglasila je nova intendantica.

Na pitanje kako će se sad braniti od javne kritike da je njen izbor stvar stranačke iskaznice jer je članica HDZ-a odgovorila je da “osnivači biraju intendanta, a tko su osnivači?Političari. Ne treba bježati od toga da oni biraju intendanta”.

“Ne mislim se braniti, moj CV govori dovoljno. Imam 34 godina staža, kratko sam se bavila politikom. Intendant je javna osoba pa ljudi imaju pravo iskazivati svoje mišljenje, samo se nadam da će biti što manje politikantstva”, rekla je.

“Ja nisam sigurna da bi to bila nagrada. Biti intendant HNK u Zagrebu je krvavi posao koji iziskuje cjelodnevno bavljenje tim poslom. Nagrada bi bila kad bi mi dali da ne radim ništa, to je politička nagrada, je li tako. Ovo je konkretan posaa koji ne može raditi netko tko se nije bavio tim stvarima”, istaknula je Iva Hraste Sočo.

Dodala je kako je “spremna preuzeti odgovornost u suradnji s mojim najbližim suradnicima koji će biti izabrani za godinu dana”

“Taj upravljački dio je bio onaj koji je presudio, koliko vidim. Ja nisam netko tko dolazi sa strane i ne zna u što se upušta”, naglasila je.

Podsjetimo, zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević uskratio joj je potporu.

Rekla je da s njim nije imala nikakvog kontakta, ali da nema njegovog pisanog odgovora na upit ministrice kulture. Na pitanje kako će surađivati s njim odgovorila je da “ne vjeruje da će biti problema jer su zakonski odnosi vrlo jasno određeni. U samom startu ne vjerujem da će biti problema, kasnije će sve ovisiti o mom radu”, zaključila je Iva Hraste Sočo.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI