Nova devastacija Cetine: nasuli rijeku s desetak tona zemlje da bi rafteri lakše mogli u vodu?!

Devastaciji Cetine nema kraja. Nakon nedavnog sinjskog slučaja, na lokaciji Despotuša kod Glavica, sada smo dobili i omiški, u blizini Pavića mosta, a oba puta riječ je o nasipanju rijeke na najbesprizorniji mogući način.

Netko je iskrcao desetak tona zemlje posred rijeke i to nekažnjeno. Barem za sada. Nakon što su nadležni iz županijske ustanove “More i krš”, koja brine o zaštićenim krajobrazima, pa tako i o kanjonu Cetine, upoznati sa slučajem, poručili su da će rendžeri izići na teren.

“Nismo upoznati s ovom devastacijom, no fotografije koje ste nam poslali nedvojbeno pokazuju da se radi o zaštićenom području”, rekao je Domagoj Lažeta, ravnatelj ustanove “More i krš”.

Lažeta objašnjava kako čuvari prirode jednom do dva puta tjedno podnose izvještaj o stanju na terenu, a s obzirom na to da o nasipanju Cetine u omiškom zaleđu nisu izvijestili, očito je riječ o nedjelu koje nije davno počinjeno.

S njime se slažu i građani koji su upozorili na divljački čin protiv rijeke koja je do pojave čovjeka stoljećima nesmetano tekla prema moru. Primijetili su neobično zamućenje vode, pa su otišli uzvodno provjeriti o čemu se radi. Željeli su, međutim, ostati anonimni jer pretpostavljaju kako je divljak netko njihov, odnosno Omišanin koji je predoslovno shvatio sintagmu rodnoga kraja.



“Ljudi misle da je to njihovo, pa se tako i ponašaju”, govore građani.

Što je točno ovaj divljak pokušao napraviti, ili što je napravio, nitko ne zna reći, no moglo bi se raditi o nasipu za lakše porinuće raftova. Zapravo, vrlo vjerojatno se o tome radi.

Način devastacije navodi baš na takav zaključak. Jedino nije baš najjasnije čemu masivni kameni blokovi…

“Ova rabota još nije gotova, to je sigurno”, zaključuju građani.

U Omišu je tridesetak legalnih vlasnika obrta za rafting i tko zna koliko ilegalnih, pa se postavlja pitanje kome je palo na pamet na ovaj način sagraditi porinulište, piše Slobodna Dalamacija.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI