NOBILO KOMENTIRAO NAJAVE OPTUŽNICA IZ SRBIJE: ‘Moramo početi od toga da smo mi u grijehu i da smo napravili propust i sad smo objektivno u problemu’

Foto: Matija Djanješić/Arhiv/Cropix

Imaju li utemeljenja najave optužnica koje stižu iz Srbije o četvorici hrvatskih pilota, koje optužuju za ratni zločin, za N1 je govorio odvjetnik Anto Nobilo. Rekao je da se prvo mora riješiti pitanje nadležnosti.

“Generalna nadležnost nije nepoznata kod nekih država u Europi, ali ona se koristi u ako su djela počinjena u zemlji u kojoj nije vladavina prava, a u Hrvatskoj, unatoč našim primjedbama, jest vladavina prava. Između europskih država, između onih koje smatraju da funkcioniraju po načelima vladavine prava, ne poteže se u pravilu generalna nadležnost. Po mjesnoj nadležnosti to bi bila BiH, po nadležnosti počinitelja i žrtava, to bi bila Hrvatska, jer su državljani Hrvatske i počinitelji i žrtve. Kad je došla optužnica iz Srbije, možemo se tome protiviti, reći da je Srbija bila agresor, da pokušava dominirati u Zapadnom Balkanu preko suđenja i pokazuje da je nadležna za teritorij Srbije i izvan njega, ali osnovna je stvar da naše moralno pravo za prigovaranje Srbiji slabi ako znamo da je ovaj zločin zaista počinjen, da su avioni hrvatske vojske zaista granatirali civilnu kolonu”, istaknuo je.

Dodao je da Državno odvjetništvo u Republici Hrvatskoj u više od dvadeset godina nije napravilo valjanu istragu niti ikakav kazneni postupak.

“Moramo početi od toga da smo mi u grijehu i da smo napravili propust i sad smo objektivno u problemu”, naglasio je Nobilo.

“Najveći je problem u Hrvatskoj što nisu isti kriteriji za osumnjičenike za ratne zločine srpske nacionalnosti i za osumnjičenike za ratne zločine hrvatske nacionalnosti, nemamo iste kriterije i to nije dobro”, rekao je.Dodao je da više šanse ima da se prema Europskoj uniji Hrvatska postavi tako da se Srbiji ne dozvoli suđenje u odsutnosti.

Prema njegovom mišljenju, “tu bismo mogli više postići i na taj način neutralizirati generalnu nadležnost Srbije”.

Komentirajući stanje u Državnom odvjetništvu, odnosno činjenici da je predsjednik Vlade, Andrej Plenković, rekao da je nazvao glavnu državnu odvjetnicu Zlatu Hrvoj Šipek, odvjetnik Nobilo ne misli da je to dobro.

“Ja mislim da je premijer doživio traumu kad su mu hapsili Horvata, ministra za kojeg on očigledno nije znao i išao je prevenirati, međutim, ne ide to tako. On se pokušava izjednačiti s Milanovićem, ali njegova je pozicija drugačija. Zoran Milanović nema apsolutno nikakav utjecaj na DORH, izbor i rad glavnog državnog odvjetnika, a Plenković drži sve karte u rukama, može sutra preko parlamentarne većine smijeniti glavnu državnu odvjetnicu. Ona to zna i odnos ovisnosti prema premijeru je evidentan i objektivan i zato premijer ne smije zloupotrebljavati svoju ustavnu moć da može smjenjivati glavnu državnu odvjetnicu, a to što se ona pravda pokazuje koliko se ona osjeća ugroženo i osjeća da mora udovoljtii premijeru”, rekao je Nobilo.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI