NIZ NEOBIČNIH I NEUGODNIH SLUČAJEVA: Sve je više hrvatskih vojnika pod utjecajem droge!

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

U nekoliko proteklih mjeseci dogodilo se niz neobičnih i neugodnih stvari u Hrvatskoj vojsci.

Petorica vojnika pozitivna su na kokain pa se s pravom postavlja pitanje što se to događa.

Iz MORH-a ističu da “rade sve kako bi takvih slučajeva bilo što manje jer imaju nultu toleranciju na droge”. No, što znači “što manje takvih slučajeva”? Zar ne bi vojska trebala biti potpuno “čista” i da im ne padne na pamet uzimati drogu?

Kako je istaknuo Dejan Džidić, zapovjednik u Pukovniji vojne policije OS RH “dvojica su dobila raskid djelatne službe, a za tri ostala pripadnika proces je još u tijeku”.

Doznaje se kako je među njima i vojni specijalac koji je nedavno uhvaćen u tajnoj akciji usred noći. No, za posebnu zabrinutost mjesta nema, ističu iz MORH-a. Sve što se događa u tzv. običnom svijetu, događa se i u vojsci. Nadzori se provode stalno, a dobivaju i dojave o drogiranju, objavio je HRT.



“Onda idemo na ciljane osobe, kada znamo za osobu imenom i prezimenom, da bismo je mogli dovesti u vezu s tim djelom. A preventivni nadzori se analitički, kada dobijemo nove vojnike, primjerice u Centru za obuku u Požegi”, rekao je časnički namjesnik Davor Pavlović.

Zbog većeg broja novootkrivenih slučajeva, testiranja su pojačana. Provode se u MORH-u, uz prisutnost svjedoka civila. Ako osoba to želi, testiranje se ponavlja i u zdravstvenoj ustanovi. Sve se najstrože nadzire, kako ne bi bilo pogreške.

Pavlović je dodao da ako osoba ne prihvaća njihove rezultate – ide doktoru koji će toj osobi izvaditi krv i urin i sve će se to pohraniti u korporij Vojne policije.

Ako su pozitivni, prijavljuju se Vojno-stegovnom sudu, koji odlučuje o kazni. Oni koji odbiju testiranje također dobivaju stegovnu prijavu.

“Broj pozitivnih među testiranim vojnicima ne raste”, tvrde u MORH-u.

“Smatramo da je to na istoj razini otprilike, nema nikakvih povećanja ni smanjivanja, jednostavno provodimo nadzore i na temelju dostavljenih rezultata reagiramo”, naglasio je  Džidić.

MORH tvrdi da su ovi slučajevi izolirani i da nitko nije namjeravao prodavati drogu, nego su kokain, čini se, sankcionirani vojnici imali za osobnu uporabu. Što je uzrok konzumacije droge još uvijek nije poznato, a istražit će se je li to preopterećenost, nemogućnost nošenja s odgovornošću na poslu ili nešto treće, objavio je HRT.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI