NITKO NE ZNA GDJE JE NAJPOZNATIJI RUSKI OPORBENI ČELNIK I ZATVORENIK: Prije dva tjedna protiv njega je podignuta nova optužnica

Foto: Instagram

Nitko ne zna gdje je Aleksej Navaljni. Ruski oporbeni čelnik i zatvorenik Navaljni premješten je na nepoznatu lokaciju iz kaznionice gdje služi kaznu od dvije i pol godine zatvora, rekao je u utorak njegov suradnik.

“Ne znamo gdje je Aleksej sada niti u koju je kažnjeničku koloniju prevezen”, objavio je na Telegramu Leonid Volkov, voditelj Navaljnijevog tima.

Podsjetimo, najpoznatiji oporbeni čelnik u posljednjih deset godina, Navaljni je u veljači 2021. uhićen po povratku iz Njemačke gdje se liječio od pokušaja trovanja nervnim agensom.

Prema njegovim riječima, to je izvedeno po naredbi Kremlja.

Navaljni je ponovno osuđen 24. ožujka, ovaj put na devet godina zatvora po optužbama za prijevaru i nepoštivanje suda, a on i te optužbe odbacuje kao politički fabricirane kako bi se zauzdale njegove političke ambicije.Sudac je naredio da Navaljni, koji je javno osudio rusku vojnu agresiju na Ukrajinu nazivajući je “glupošću”, bude prevezen u kaznionicu maksimalne sigurnosti gdje će mu se smanjiti prava na posjete i kontakte.

Navaljni je kaznu služio u Kažnjeničkoj koloniji 2, zatvoru u Pokrovu 119 kilometara istočno od Moskve.

Otkako je u kaznionici, ruske vlasti uvelike su razgradile političku mrežu koju je stvorio, a što su obrazložile optužbama da je njegova organizacija “ekstremistička”.

Zanimljivo je istaknuti kako su najbliži suradnici i organizatori Alekseja Navaljanog sada ili u zatvoru ili su bili primorani na egzil.

Prije dva tjedna protiv Navaljnog je podignuta nova optužnica, ovaj put za osnutak ekstremističke organizacije i poticanje mržnje prema vlastima, a za to bi mogao dobiti najveću kaznu od novih 15 godina zatvora.

Kira Jarmiš, njegova glasnogovornica, objavila je na Twitteru da ga je odvjetnik pokušao posjetiti u zatvoru. Nakon što je čekao nekoliko sati, osoblje zatvora ga je informiralo da “ne postoji zatvorenik pod tim imenom”.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI