NITKO KAO PETAR PRIPUZ! Tvrtka C.I.O.S ipak dobila posao zbrinjavanja biootpada u Zagrebu

Foto: Pixell

Završena je saga o izboru tvrtke za zbrinjavanje biootpada u Zagrebu. Gradonačelnik Tomislav Tomašević je za taj jedan od najvrednijih poslova nove zagrebačke vlasti, težak 36 milijuna kuna, odabrao tvrtku poduzetnika Petra Pripuza, vlasnika C.I.O.S Grupe, objavio je Jutarnji list.

Prema objavljenoj dokumentaciji na Oglasniku javne nabave u ponedjeljak, vidljivo je da je Grad birao između dvije zajednice ponuditelja – tvrtke Ce-za-r i Eko-Flor Plus, obje povezane s obitelji Pripuz, te Reoma Grupe koji su tražili 33,637.500 kuna bez PDV-a za zbrinjavanje biootpada u Zagrebu, a druga ponuda tvrtki Saubermacher Slovenije, Saubermacher EPK i Bio-Direkt u zajednici ponuditelja od 36,315.000 kuna bez PDV-a.

Odabrana je ona povoljnija ponuda tvrtki u vlasništvu Pripuza, koja je, dakle, 2,8 milijuna kuna povoljnija od procijenjene vrijednosti natječaja i čak 2,6 milijuna kuna od austrijskih konkurenata.

Austrijski Saubermacher, iščitava se iz objavljenog Zapisnika, nije imao potrebnu dozvolu za djelatnost gospodarenja otpadom. Inače, Saubermacher Slovenije i Saubermacher EPK podružnice su velike austrijske tvrtke Saubermacher-Dienstleistungs.

Podsjetimo, oko zbrinjavanja biootpada u Zagrebu nekoliko je mjeseci vladala ozbiljna zbrka. Prvo je Petar Pripuz, vlasnik C.I.O.S. grupe, odbio raditi posao sa zagrebačkim biootpadom prije ljeta iako je na to ugovorom u trajanju imao pravo. Rekao je da ima pune kapacitete. Nakon toga je posao biootpada pao na Gradsku Čistoću i Zrinjevac, koji su cijelo ljeto muku mučili jer ne mogu adekvatno zbrinjavati 22.500 tona biootpada koliko se natječajem traži. Onda je napokon raspisan novi natječaj. A onda su stigle i dvije spomenute ponude – Pripuza i Austrijanaca.



Ova dva ponuditelja jedno su vrijeme imali vlasnički premrežene strukture. Naime, austrijska tvrtka Saubermacher svojevremeno je bila većinski vlasnik Eko-Flor Plusa, tvrtke koja je danas u vlasništvu C.I.O.S. grupe i u čijem nadzornom odboru sjedi Ivan Pripuz.

Suvlasnik Eko-Flora s Austrijancima je tada bio Ilija Špikić, danas direktor tvrtke Saubermacher EKP, jedne od podružnica koja se javila na natječaj. No, ipak ne postoji nikakva vlasnička povezanost dviju tvrtki, piše Jutarnji list.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI