NISU SVI POBJEGLI: U ovo područje Afganistana talibani ne smiju kročiti

Foto: Wochit / AFP

Iako se u javnosti stječe dojam da su talibani pokorili cijeli Afganistan, to baš i nije tako.

Istina, kontroliraju najveći dio, no postoje i regije u koje njihova čizma ne smije kročiti.

Središte otpora sada je regija Panjšir koja se nalazi 150 kilometara sjeverno od glavnog grada Kabula. Planinska regija Panjšir bila je neosvojiva i za Sovjete i za talibane, ponajviše zahvaljujući svom zemljopisnom položaju.


Jedini prirodni ulaz u Panjšir je uski klanac koji se lako može obraniti. Broje otprilike 150.000 stanovnika, a većina ih pripada etničkoj skupini Tadžika. Regija je bogata smaragdima koji su obilato korišteni za potrebe otpora protiv svog ugnjetavača, a valja istaknuti i to da su prije dolaska Talibana na vlast tražili veću autonomiju.

U Panjširu su sada utočište našli i neki članovi sad već bivše vlade, poput potpredsjednika Amrulaha Saleha i ministra obrane Bismilaha Mohamadija. Saleh se nakon bijega bivšeg predsjednika Ashrafa Ghanija proglasio privremenim predsjednikom te je uputio jasnu poruku talibanima: “Nikada, nikada i ni pod kojim okolnostima neću se pokloniti talibanskim teroristima. Nikada neću izdati dušu i naslijeđe svog heroja Ahmada Šah Masuda, zapovjednika, legende i vođe”, napisao je Saleh na Twitteru.A čovjek kojeg spominje, Ahmad Šah Masud – poznat pod nadimkom ‘Panjširski Lav’ – legendarni je afganistanski zapovjednik još iz doba otpora Sovjetskom savezu. Nakon što su izbacili Sovjete, Šah je postao jedan od najutjecajnijih mudžahedina i predvodnik Ujedinjene fronte koja će se vremenom postati žestok oponent talibanima, a Šah Masud postat će sinonim otpora sve dok nije ubijen 2001. godine, najvjerojatnije od strane pripadnika Al-Qaide. Tijekom građanskom rata ne samo da je kontrolirao Panšir, već i sjeveroistok Afganistana do granice s Kinom i Tadžikistanom.

I sam Masud bio je islamski konzervativac, mudžahedin, no nastojao izgraditi demokratske institucije i osobno je vjerovao da ženama treba dati ravnopravno mjesto u društvu. Njegov cilj bio je ujedinjeni Afganistan u kojem bi etničke i vjerske granice bile manje jasne.

Stoga ne čudi da mnogi sad u njegov sinu, Ahmadu – koji fizički nalikuje ocu – vide nadu u otporu talibanima. Ahmad vodi lokalnu miliciju, a tvrdi da su mu pridružili i pripadnici specijalnih snaga Afganistana i vojnici iz afganistanske vojske “zgroženi predajom svojih zapovjednika”. Masud mlađi je također pozvao Sjedinjene Države da isporuče oružje i streljivo njegovoj miliciji.

“Spreman sam krenuti stopama svog oca, s mudžahedinima koji su spremni ponovno se suprotstaviti talibanima”, napisao je za Washington Post i dodao: “Bez obzira na to što se dogodi, moji mudžahedini i ja branit ćemo Panjšir kao posljednji bastion afganistanske slobode. Naš moral je visok. Iz iskustva znamo što nas čeka”, poručio je.

Da je pokret relevantan pokazala je izjava ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova koji je prije tri dana uvažio činjenicu da “talibani ne kontroliraju cijeli teritorij Afganistana”. No, koliko Panšir može predstavljati prijetnju novoj vlasti? Njihove snage objavile su jučer da su zauzele tri okruga u blizini doline Panjšir gdje su se okupili ostaci vladinih snaga i drugih milicija.

“Ako možemo vjerovati talibanima na riječ, Panjšir bi trebao biti siguran jer je rat u Afganistanu završio. Talibani su se obvezali da će prestati koristiti silu, što sugerira da će ostaviti područja koja ne kontroliraju. Ali, trebamo pričekati i vidjeti “, rekao je za DW analitičar za Srednju Aziju Michael Kugelman.

Dodao je: “Ako se u regiji formira organizirani vojni otpor, mislim da ne nije dvojbeno da će se talibani tome suprotstaviti. A ako to učine, pobijedit će brzo i lako“, zaključio je.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI