NIŠTA OD SMJENE MINISTRICE DIVJAK: Protiv je bilo 77 zastupnika

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Naime, za njezin ostanak glasalo je 77 zastupnika dok ih je 55 bilo za opoziv, a jedan suzdržan. S tim da je HDZ-ov Ivan Kirin glasao za opoziv pa rekao da je krivo stisnuo.

Iako je sabornica u petak ujutro za vrijeme rasprave o Zakonu o posebnom skrbništvu i prijedlogu godišnjeg provedbenog plana statističkih aktivnosti za 2020. godinu opet bila poluprazna, zastupnici su se u Saboru počeli okupljati oko 13 sati. Dakako, zbog glasanja koje je u 13.30. Glasat će o dosad raspravljenim točkama, ali i o opozivu ministrice obrazovanja Blaženke Divjak.

Premda su ovaj tjedan već imali sjednicu Kluba, prije samog glasanja HDZ je ponovno okupio svoje članove, no kako ističu, straha da će oporba uspjeti skupiti dovoljno ruku za rušenje ministrice, nema. Naime, ovih dana su i neki HDZ-ovci najavili mogućnost glasanja za njezinu smjenu. Primjerice, Lovro Kuščević je neki dan poručio kako će glasati po svojoj savjesti, a Goran Marić da će razmisliti do petka. Neki poput Mire Kovača ili Davora Ive Stiera javno su izrazili protivljenje koaliciji HDZ-a s HNS-om, no ipak će glasati protiv opoziva jer smatraju da nam za vrijeme predsjedanja Vijećem EU ne trebaju izvanredni izbori, prenosi 24sata.

Podsjetimo, zahtjev za opoziv ministrice obrazovanja nakon najdugotrajnijeg štrajka nastavnika u školama pokrenuo je SDP, a potpisao ga je 31 oporbeni zastupnik. Osim što ju smatraju krivom za štrajk nastavnika, spočitavaju joj i manjkavost obrazovne reforme za koju naglašavaju da se svela samo na tabletizaciju. Do tri sata poslije ponoći u četvrtak je oporba navodila zašto bi Divjak trebala otići s čela Ministarstva obrazovanja, no Vlada, kao i sama ministrica je sve te navode odbila. Divjak poručuje kako se radi o jeftinom politikanstvu.

Nakon sjednice Kluba, HDZ-ov Branko Bačić istaknuo je kako će Divjak od HDZ-a dobiti jednoglasnu podršku pa je tako i Kuščević poručio da će glasati u interesu HDZ-a i Vlade.



– Nije na saborskom zastupniku Kuščeviću da bira suradnike, to bira predsjednik Vlade Andrej Plenković, on je izabrao svoju suradnicu – istaknuo je.

Prije samog glasanja, SDP-ov Davor Bernardić, Mostov Marko Sladoljev, čelnik Suverenista Hrvoje Zekanović, HNS-ov Milorad Batinić te HSS-ov Krešo Beljak zatražili su stanku. Bernardić je još jednom ponovio kako reforma ne postoji i da se svela na nabavu tableta, od kojih pola ne radi.

– Odustalo se od brojnih stvari, od rada s darovitom djecom, djecom s invaliditetom, devetogodišnjeg obrazovanja… Odustalo se od djece i njihove budućnosti i to je razlog zašto su učitelji bili demotivirani, roditelji ogorčeni, a djeca nisu išla u školu – istaknuo je.

Sladoljev je poručio kako se ovdje ne radi o glasanju o opozivu ministrice nego za fotelje u državnim poduzećima, prije svega HEP-u.

Zekanović je vladajuću koaliciju nazvao “hrvatsko-srpskom trgovačkom koalicijom”, a čelnik HSS-a Krešo Beljak apelirao je na HNS da ne čekaju glasovanje nego da sami odu iz vladajuće koalicije i sruše ovu Vladu.

– Progutani ste i iskorišteni kada je HDZ-u to trebalo. Napravili ste veliku pogrešku što ste ušli u koaliciju i sad imate priliku da sami odete, da pokažete da imate imalo časti i da vam nije stalo do fotelja – poručio je Beljak.

HNS-ov Milorad Batinić poručio je kako zastupnici danas imaju izbor:

– Da li želimo povjeriti budućnost obrazovanja ministrici Divjak koja je nakon 25 godina uvela reformu u škole ili je želimo prepustiti jeftinom politikanstvu – istaknuo je.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI