NIŠTA OD SKOROG ULASKA UKRAJINE U EU? Evo što ističe francuski ministar vanjskih poslova

Foto: Pixabay

Ne prestaju se smirivati strasti oko ulaska Ukrajine u Europsku uniju. Francuski ministar europskih poslova Clément Beaune rekao je da će za to Ukrajini trebati vjerojatno od 15 do 20 godina. Predsjednik Emmanuel Macron je predložio da Kijev, u međuvremenu uđe u europsku političku zajednicu.

“Treba biti iskren…Ako kažemo da će Ukrajina ući u EU za 6 mjeseci, godinu ili dvije godine, lažemo. To nije istina. Vjerojatnije za 15 ili 20 godina, a to je jako dugo razdoblje”, rekao je Beaune za Radio J.

“Ne želim da se Ukrajincima prodaju iluzije i laži. Ako se Ukrajincima kaže: ‘Dobrodošli u EU’, ali niste dobro čitali sitna slova na dnu ugovora, a to je zapravo za 15 godina, mislim da ćemo razočarati cijelu generaciju Ukrajinaca. U međuvremenu, Ukrajincima dugujemo (…) politički projekt u koji mogu ući”, istaknuo je Beaune.

Europska politička zajednica, koju je predložio predsjednik Macron komplementarna je EU-u i može ponuditi politički i konkretan projekt zemljama koje nisu u srcu EU-a, a žele mu se približiti, rekao je.

Beanue je rekao da to “ne znači da su vrata zatvorena, naprotiv, ona su otvorena”.



Pritom je ukazao na prednosti poput slobodnog kretanja po Europi i djelomične koristi od europskoga proračuna za obnovu Ukrajine ili možda zajedničke energetske politike.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI