‘Nisam ubila svoju sestru. Ostala sam bez nje i jako mi je teško’, i dalje tvrdi Smiljana Srnec

Zeljko Hajdinjak/Cropix

Na Županijskom sudu u Varaždinu danas se nastavlja suđenje Smiljani Srnec, optuženoj da je u ljeto 2000. godine ubila sestru Jasminu Dominić i tijelo sakrila u zamrzivač u obiteljskoj kući u Palovcu, u kojem je neotkriveno ležalo 19 godina.

Danijela Herceg, Melita Sečan Hrastić i Tomislav Pintarić prvi su svjedoci obrane Smiljane Srnec koje je sudac Tomislav Brđanović odlučio pozvati na varaždinski sud kako bi pokušao saznati nešto više o životu i navikama ubijene Jasmine Dominić tijekom studija u Zagrebu.

Herceg i Sečan Hrastić, koje bi trebale svjedočiti na raspravi u srijedu, Jasminine su prijateljice s Fakulteta političkih znanosti, a jedna od njih s ubijenom je išla i u Gimnaziju u Varaždinu.

Što se tiče Pintarića, on je Palovčanin, poznanik Smiljanina supruga Ivana Srneca, ali i svjedoka Dražena Palfija, kojega Smiljana optužuje za laganje. Sva trojica su keramičari.

Njezin branitelj Krešimir Golubić želi dokazati da su Smiljana i Srnec prohodali tek krajem 2001. te da nikako nisu mogli s Palfijem putovati u Mađarsku u šoping na Uskrs 2001., kako je svjedočio na sudu. On je rekao da je Smiljana tad imala Jasminine dokumente, koje nije pokazala na granici jer su prošli bez kontrole. No Palfi je dajući iskaz u istrazi rekao da je taj događaj bio 2003.Osim saslušanja troje svjedoka, sud će pribaviti i podatke je li, tko i kad kontaktirao društvo Santa Domenica radi odvoza škrinje, a vještacima je naložio da dopune psihijatrijsko-psihologijsko vještačenje nakon što je Smiljana iznijela svoju obranu, piše 24sata.

Kao i prošli put, zbog koronavirusa novinari će ročište pratiti preko videolinka i neće biti u sudnici.

‘Nisam ubila svoju sestru’

Podsjetimo, Srenc je sredinom svibnja  iznijela svoju obranu na sudu i ustvrdila da nije ubila svoju sestru Jasminu čije je tijelo prošle godine.

“Nisam ubila svoju sestru. Ostala sam bez nje i jako mi je teško”, kazala je vidno uzrujana Srnec.

“Pijem tablete za smirenje otkad je nestala. Bile smo si dobre, pomagale smo si, voljela sam je i uvijek ću je voljeti. Nikome iz obitelji ne bih naudila, nikako”, rekla je Srnec te dodala da je većina svjedoka zlonamjerno iznosila neistine, a one koje je predložila kao obranu sud nije prihvatio.

“Ne želim odgovarati za nešto što nisam učinila”.

Srnec je navela da su 15. veljače prošle godine, u petak, odlučili maknuti staru škrinju ispod stubišta u hodniku, koju je bilo jako teško pomaknuti, jer je bila puna leda te su ju nastavili prazniti u subotu, kada je i prijavljen pronalazak mrtvog tijela.

Za plastičnu vreću i najlonske čarape, u koje je bila zamotana žrtva, a na kojima su nađeni tragovi i pokojne Jasmine Dominić i optužene Smiljane Srnec, rekla je da su predmeti koji su obje upotrebljavale u kućanstvu.

Srnec je ustvrdila da su se policijski službenici loše odnosili prema njoj i suprugu za vrijeme istrage nakon prijave Jasmininog nestanka 2005. godine te da je policijski inspektor njezinom suprugu nakon razgovora rekao “da je glup što se nije riješio baba iz kuće kad je imao priliku”, navodno misleći na Smiljanu i njenu majku. Dodala je i da se njezine maloljetne kćeri boje policije.

“Ne želim odgovarati za nešto što nisam učinila. Ne želim biti žrtva ni da moja djeca budu žrtve zbog zlobe i pokvarenosti. Više ne želi odgovarati na pitanja”, završila je Smiljana Srnec svoju obranu.

Suđenje Smiljani Srnec koje je počelo u listopadu prošle godine prekinuto je 21. siječnja, kada se obrana žalila na odluku sudskog vijeća da se ne izdvoji zapisnik o očevidu, za koji su tvrdili da je nezakonit.

Vrhovni sud odbio je žalbu u travnju te je suđenje, uz mjere zaštite od koronvirusa te bez novinara koji su raspravu pratili putem video veze, nastavljeno u četvrtak.

Sudac odredio novo psihijatrijsko-psihološko vještačenje

Nakon iznijete obrane, sudac Tomislav Brđanović najavio je da će se tražiti dopunsko psihijatrijsko-psihološko vještačenje optužene, pojasnivši da su psihijatar i psiholog dali uvjetno mišljenje i naveli da bi potpuno mogli dati nakon iznošenja obrane, što će sada biti učinjeno.

Smiljana Srnec, rođena 1974. optužena je da je svoju tri godine mlađu sestru ubila u ljeto 2000. s najmanje pet snažnih udaraca tvrdim predmetom u glavu, nanijevši joj višestruke prijelome kostiju glave od kojih je preminula te da je tijelo potom sakrila u zamrzivač.

Jasminin nestanak prijavljen je 2005. a međimurska policija je 16. veljače prošle godine zaprimila dojavu iz Zavoda za hitnu medicinu Međimurske županije da je u Palovcu, u obiteljskoj kući Dominićevih, pronađen leš tada nepoznate osobe. Istoga dana uhićena je Smiljana Srnec koja se otada nalazi u pritvoru.

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI