NINA OBULJEN KORŽINEK O AKTUALNOJ SITUACIJI: ‘Dolaze teška vremena za cijeli svijet, svi moramo podnijeti svoj dio tereta u ovoj krizi’

foto HINA/ Lana SLIVAR DOMINIÆ/ lsd

Na Dubrovnik Forumu, među ostalima, sudjeluje i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek. Za N1 je govorila o odjecima Dubrovnik Foruma kao i otvaranju Dubrovačkih ljetnih igara.

“Forum je kao i obično, okupio vrlo zanimljive sudionike. Dubrovnik je možda svojom tradicijom i najbolje mjesto za okupiti naše partnere iz drugih europskih država i međunarodnih organizacija”, rekla je Obuljen Koržinek.

Istaknula je kako je bilo puno riječi o sigurnosnim prijetnjama i energetskoj krizi

“Imali smo panel na kojem se govorilo o dezinformacijama kao o fenomenu današnjeg vremena koji prati ove krize. Predsjednik Vlade je u svom uvodnom govoru naglasio sva postignuća Hrvatske, posebno u ovoj godini. Od zadnjeg foruma realizirali smo svoje strateške ciljeve poput ulaska u eurozonu i Schengen, kao i završetak Pelješkog mosta”, rekla je.

Navodi da su sve rasprave zasjenjene nemirom i nesigurnošću.



“Vidimo da se kriza i agresija Rusije na Ukrajinu prelijeva na cijeli svijet u obliku energetske krize. To potiče gospodarsku krizu, a posljedice su nesagledive”, naglasila je ministrica.

Poručila je da “dolaze teška vremena za cijeli svijet”.

“Kao i kada smo u 90-im godinama tražili i dobili solidarnost, a znali smo da braneći svoju slobodu branimo i vrijednosti mira. Tako se te iste vrijednosti brane danas u Ukrajini”, rekla je Obuljen Koržinek.

Osvrnula se na kandidaturu Ukrajine u Europsku uniju.

“Ovaj rat je nepovratno promijenio koncept međunarodne suradnje i poretka koji smo gradili. Izražavajući solidarnost Ukrajini podržavamo europske vrijednosti mira. Svi moramo podnijeti svoj dio tereta u ovoj krizi. Mi smo svi na udaru te agresije. Osjećamo i osjećat ćemo posljedice. Zna se tko je pokrenuo rat i moramo pokazati solidarnost te ubrzati tranziciju prema alternativnim izvorima energije”, zaključila je Obuljen Koržinek.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI