NIKAD SKUPLJI BLAGDANSKI STOL! Ovaj prosinac je, zahvaljujući inflaciji koja je u studenome dosegla 13,5 posto, doveo nas na rub egzistencije

Foto: Bozidar Vukicevic / CROPIX

Blagdan sv. Stjepana kada katolička crkva tradicionalno slavi prvog kršćanskog mučenika, a ovo je i neradni dan u Hrvatskoj i u mnogim drugim zemljama u okruženju, kad se jedu ostaci hrane s blagdanskog stola, te uživa se u druženju s obitelji i prijateljima te odmoru prije povratka na posao.

Ipak, nakon Božića, mnogi već počinju razmišljati kako će platiti sve troškove iz najskupljeg dana u godini. Naime, upravo ovaj prosinac je zahvaljujući inflaciji koja je u studenome dosegla 13,5 posto bio nikad skuplji.

Koliko je više koštao božićna trpeza zorno pokazuje i statistika. Sindikati su prije nekoliko dana objavili podatke koji pokazuju kako je cijena blagdanske košarice iznosila dvije tisuće šesto dvije kune i četrdeset sedam lipa.

Foto: Marko Todorov / CROPIX

Riječ je o tradicionalnoj košarici koja pretpostavlja kako se na Badnjak jeo bakalar, a za božićni ručak purica s mlincima uz neizostavnu francusku salatu, koje vino i brojne kolače.

U Hrvatskoj je purica najpopularnije meso za božićni ručak, a Hrvati u prosincu u prosjeku pojedu više od 130 tisuća purana, dok je prosjek 80 tisuća. U prosjeku se uveze oko 15 posto. Iako većina purice kupuje u supermaketima, dosta se njih odlučuje i na domaćeg koji se prošlog tjedna prodavao po 80 kuna za kilogram.



Za blagdane se kupuje i više svinjetine, kao i bakalara. Ova riba se najviše konzumira upravo za vrijeme adventa kada se proda oko 350 tisuća standardnih pakiranja od 70 dekagrama.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI