NIKAD NAPETIJI IZBORI U SLAVONIJI! Velika iznenađenja: Nećete vjerovati tko se sve nalazi na listama

Ilustracija

Rijetke su situacije u kojima hrvatske političke elite spominju Slavoniju, no nadolazeći parlamentarni izbori, odnosno kampanja, to bi mogli uvelike promijeniti. Naime, kampanja se posebice intenzivirala u dvjema slavonskim izbornim jedinicama, 4. i 5., čemu je svakako pridonijelo istupanje vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave iz HDZ-a.

Potez je to koji je nagovijestio da će izbori u slavonskim jedinicama biti, u najmanju ruku, zanimljivi. No, Penava je u ovoj priči samo začin. Glavni akter slavonskih izbora uz Plenkovićev HDZ svakako je Miroslav Škoro, koji bi sa svojim suradnicima mogao značajno promijeniti omjere snaga u ovim izbornim jedinicama, koje su inače slovile za HDZ-ovu bazu.

U Slavoniji će se za glasove pokušavati boriti i Ivan Vrdoljak koji je najavio da njegova stranka na izbore ide samostalno. To doduše nije trebao najavljivati jer HNS-u ništa drugo nije ni preostalo. Vrdoljak je prema prvim projekcijama glasove svojih sugrađana trebao loviti kroz suradnju s osječkim gradonačelnikom Ivicom Vrkićem koji na svoje mjesto dolazi svakih pet mjeseci kako bi pokazao da unatoč zdravstvenim problemima ipak može vladati svojim gradom. No, izgleda da je Vrkić odustao od suradnje s HNS-om te kako se šuška po Osijeku na parlamentarne izbore izlazi sa svojom listom nezavisnih gradonačelnika.

Sa svojom listom na izbore u Slavoniji izlazi i bivši župan Vladimir Šišljagić, a osim toga i Glavašev HDSSB nada se jednom mandatu. No, Glavaš ne misli aplicirati za saborsku fotelju. Tu će poziciju vrlo vjerojatno prepustiti svojem mladom kolegi Josipu Salapiću, dok se on pritisnut sudskim procesom koji traje godinama odlučio umiroviti.

Aktualni HDZ-ov župan Ivan Anušić koji je u ovom mandatu postao potpredsjednik vladajuće stranke nositelj je stranačke liste za četvrtku izbornu jedinicu, a kako saznajemo njegov najsnažniji adut za kampanju biti će Projekt Slavonije, Baranje i Srijema kroz koji je Plenkovićeva vlada u ovaj kraj uložila gotovo pet milijardi kuna pokrećući konkretne gospodarske projekte koji bi uskoro trebali zaživjeti.



Živa je pak kampanja i u osječkom SDP-u. Njihova nositeljica liste trebala je biti Biljana Borzan, no ona je od kandidature odustala prepuštajući tu poziciju kolegi Domagoju Hajdukoviću. Pitanje svih pitanja jest koga će u četvrtoj izbornoj jedinici kandidirati Škorin Domovinski pokret. Po Slavoniji se ‘šuška’ o nekoliko varijanti. Jedna je bivši HDSSB-ovac Krešimir Bubalo koji je bio i osječki gradonačelnik, ali i osječko-baranjski župan.

Osim njega u igri je i Mario Radić, no u Škorinu timu pitaju se hoće li ovaj uspješan poduzetnik među biračima biti dovoljno prepoznat.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI